Layer 1
Afspraken maken over nevenwerkzaamheden in arbeidsovereenkomsten?

5 minuten lezen

Maak je afspraken met je werknemers over werkzaamheden die ze wel of niet naast hun werk mogen doen? Let dan even op, want in 2022 is de wet die gaat over nevenwerkzaamheden gewijzigd. Hoe dat zit? Lees snel verder!

Als werknemers bijklussen of een tweede baan hebben, kan dat misschien wel schadelijk zijn voor jouw onderneming. Daarom kun je baat hebben om een beding over nevenwerkzaamheden op te nemen in de arbeidsovereenkomst tussen jou en je werknemers. Sinds 1 augustus 2022 mag dat niet meer zomaar. Wat wordt er eigenlijk bedoeld met nevenwerkzaamheden?

Wat zijn nevenwerkzaamheden?
Als we het hebben over nevenwerkzaamheden, dan hebben we het over werkzaamheden die je naast je primaire baan of studie uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het runnen van een eigen onderneming, vrijwilligerswerk of een tweede baan. Nevenwerkzaamheden kunnen ook wel nevenactiviteiten genoemd worden. In principe heeft iedereen recht om te werken waar hij of zij wil, ook wanneer iemand al in dienst is bij een werkgever. Dat noemen we het recht op vrijheid van arbeidskeuze. Toch kunnen in een arbeidsovereenkomst afspraken worden gemaakt nevenwerkzaamheden. Deze afspraken staan in een beding nevenwerkzaamheden.

Vernieuwde regels nevenwerkzaamheden
Sinds augustus 2022 mag je als werkgever nevenwerkzaamheden van werknemers in principe niet verbieden. Het mag met uitzondering alleen op basis van ‘rechtvaardigingsgrond'. Daarmee bedoelen we dat je een of meerdere gegronde redenen hebt waarom je een verbod op (bepaalde) nevenwerkzaamheden wil afspreken. De vernieuwde regels gelden ook voor eerder gemaakte afspraken over nevenactiviteiten. Zo'n beding in een al bestaande overeenkomst, waarin geen objectieve reden staat, blijft geldig. Doe je als werkgever nu een beroep op het beding, dan moet je wel een objectieve reden kunnen geven.

Een goede reden
In de EU-richtlijn die sinds 1 augustus 2022 toegepast moet worden, worden 4 voorbeelden genoemd van gegronde redenen om nevenwerkzaamheden te verbieden:

  1. Bescherming van gezondheid en veiligheid
  2. Bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie
  3. Het vermijden van belangenconflicten
  4. De integriteit van overheidsdiensten

Het is bijvoorbeeld gegrond om nevenwerkzaamheden te verbieden als een werknemer uitputtend vrijwilligerswerk zou willen doen naast zijn betaalde baan, zoals bij de vrijwillige brandweer. Ook wil je misschien wel voorkomen dat een werknemer bijklust bij één van je concurrenten, of een concurrerend eigen bedrijf begint naast zijn vaste baan.

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijke rechtvaardigingsgronden. Maar, in alle gevallen is het afwachten hoe rechters in de praktijk hiermee omgaan. Weet in ieder geval dat je als werkgever een goed onderbouwde reden nodig hebt. In de arbeidsovereenkomsten die je met SmartAgreements maakt, kun je zelf kiezen of je wel of geen verbod op nevenwerkzaamheden toevoegt. Ga aan de slag!

Gerelateerde artikelen

Maak je afspraken met je werknemers over werkzaamheden die ze wel of niet naast hun werk mogen doen? Lees snel verder!

Lees meer
Verberg

Bedankt!