Layer 1
Aansprakelijkheid bij de overeenkomst van geldlening

3 minuten lezen


Wie geld uitleent, ziet het ook graag weer terugkomen. Een goede reden om alle afspraken rondom een geldlening vast te leggen in een zogenaamde geldleningsovereenkomst. Wat leg je hierin vast als het gaat om de aansprakelijkheid van de leningnemer? Zijn hier aanvullende afspraken voor nodig of biedt een standaard leningsovereenkomst al genoeg zekerheid?

Aansprakelijkheid van de leningnemer
Wie geld leent is ook verantwoordelijk voor het terugbetalen hiervan. De leningnemer is voor het geleende bedrag hoofdelijk aansprakelijk. Ondanks alle goede intenties van de lenende partij, kan het zo zijn dat deze onverhoopt niet in staat is de lening af te lossen. Het is iets om rekening mee te houden als leninggever. Is het ook iets waar je van tevoren aanvullende afspraken over moet laten vastleggen als extra zekerheid?

Extra aansprakelijkheidsbepalingen vastleggen: overbodig of hard nodig?
Wij snappen dat je als leninggever graag de garantie hebt dat het door jou uitgeleende bedrag uiteindelijk weer terugkomt. Het is dan ook logisch dat je bij het aangaan van een lening nadenkt over het opnemen van aansprakelijkheidsbepalingen in de geldleningsovereenkomst. Is het ook echt nodig? Wij zeggen: bespaar jezelf de moeite. En we leggen je natuurlijk graag uit waarom. De wettelijke bepalingen omtrent aansprakelijkheid zijn meer dan voldoende. Extra aansprakelijkheidsbepalingen opnemen bij een geldlening is dan ook overbodig. Er is namelijk (normaal gesproken) geen reden om af te wijken van de wet als het gaat om aansprakelijkheid. Om die reden zijn er ook in het model leningsovereenkomst van SmartAgreements geen extra aansprakelijkheidsbepalingen opgenomen. Simpelweg omdat de wettelijke bepalingen voldoen.

Wettelijke bepalingen bij uitblijven betaling
Het uitblijven van terugbetalingen is vervelend (en ja, dat is een understatement). En daar moet je uiteindelijk wat mee. Wat jij kunt doen volgens de standaard wettelijke bepalingen:

1. Het geleende bedrag terugvorderen
Is de betalingstermijn al enige tijd overschreden en is de lenende partij hier al drie keer aan herinnerd? Dan kan het uitgeleende bedrag worden gevorderd. Na een gerechtelijke uitspraak kan een deurwaarder worden ingeschakeld om eigendommen van de lener op te eisen. Dit ter compensatie van het geleende bedrag.

2. Faillissement van de debiteur aanvragen
Drastisch, maar het kan: het faillissement van de debiteur aanvragen. Door middel van een faillissementsaanvraag kan geprobeerd worden alsnog tot betaling van de vordering of een betalingsregeling te komen. Wanneer de betalingsachterstand vooral onwil is, dan is dit in ook een effectief incassomiddel.

Een goed gesprek is ook een optie
De maatregelen die mogelijk zijn vanuit de wettelijke bepalingen zijn nogal verregaand als je het ons vraagt. Het niet ontvangen van jouw geld is vervelend, maar kan nog eens extra vervelend zijn omdat onderhandse en zakelijke leningen vaak plaatsvinden tussen partijen die elkaar kennen en vertrouwen. Het betreft dus waarschijnlijk een relatie die je graag goed houdt. Maar ja, moet je dan maar niets doen? Natuurlijk niet. Maar wat dacht je van starten met een goed gesprek? Kijk samen eens naar het herstructureren van de betalingsregeling bijvoorbeeld. Je weet nooit wat eruit komt.

De leningnemer: wat kun je doen bij een betalingsachterstand?
Ben jij de andere partij in dit verhaal? Met andere woorden: ben jij die leningnemer die een betalingsachterstand heeft opgebouwd? Dan zul jij je waarschijnlijk behoorlijk ongelukkig voelen. Er is vaak geen opzet in het spel en dat weet de leninggever vast ook. We denken dan ook graag met je mee. Wat kun je zelf nog doen als het financieel even niet loopt zoals je wilt?

  • Factoring. Hierbij draag je het debiteurenrisico over aan een factoringbedrijf. Zij betalen jouw openstaande facturen direct aan je uit. Zo heb je een constante cashflow en kun jij netjes op tijd jouw lening aflossen
  • Bestaande lening herstructureren. In overleg met de leninggever kun je kijken naar bijvoorbeeld andere betalingstermijnen en/of lagere aflossing per keer
  • Aanpassingen maken binnen jouw eigen organisatie. Dat is best lastig, want dit heeft best wat voeten in de aarde. Maar misschien zijn er al kleine aanpassingen te maken die leiden tot het vrijkomen van meer liquide middelen
  • Uitstel van betaling aanvragen bij de rechtbank. Dit is mogelijk wanneer het financiële problemen betreft die binnen afzienbare tijd kunnen worden opgelost. Je vraagt hiermee uitstel van betaling aan voor anderhalf jaar
  • Bijstand aanvragen. Ook als zzp’er kun je tijdelijke steun aanvragen. Wellicht biedt het net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt om er financieel weer bovenop te komen.

Het vastleggen van extra aansprakelijkheidsbepalingen is dus niet nodig, maar het vastleggen van afspraken in een standaard geldleningsovereenkomst is dat wel! Dan heb je de garantie dat alles helder op papier staat en wat de partijen van elkaar mogen verwachten. Stel vandaag nog jouw geldleningsovereenkomst op met SmartAgreements.

Gerelateerde artikelen

Wie geld uitleent, ziet het ook graag weer terugkomen. Een goede reden om alle afspraken rondom een geldlening vast te leggen in een zogenaamde geldleningsovereenkomst. Maar wat leg je vast als het gaat om de aansprakelijkheid van de leningnemer?

Lees meer
Verberg

Bedankt!