4 minuten lezen
Je staat op het punt om een lening aan te gaan voor die grote zakelijke droom: jouw eigen foodtruck! Je hebt in jouw persoonlijke kring mensen die jouw enthousiasme delen en je met liefde het startkapitaal lenen dat je nodig hebt. En omdat jullie verstandig zijn leggen jullie de afspraken rondom die lening vast in een overeenkomst van geldlening. Een van die afspraken betreft de rente over de lening. Maar dat rentepercentage hè… hoe bepaal je dat nou eigenlijk?
Of je nu een onderhandse lening aangaat met je beste vriend, de buurvrouw of jouw opa: een goede geldleningsovereenkomst is de basis! Ja, we geloven je als je zegt dat die relatie ijzersterk is. Maar dat wil je zo houden toch? Geldzaken zijn ‘tricky business’ en van duidelijke afspraken wordt iedereen blij. Gegevens van beide partijen worden vastgelegd, evenals de hoogte van het geleende bedrag en de betalingstermijn. Ook spreek je samen een rentepercentage af. Maar let op! Dit rentepercentage moet wel redelijk (lees: marktconform) zijn. Maar wat is redelijk?
Een redelijke rente bepalen voor een geldlening
Wat is een redelijke rente? Als je voor het eerst een lening aangaat heb je waarschijnlijk geen idee. Wat is gebruikelijk en wat voor factoren zijn van invloed op dit rentepercentage? Hangt het rentepercentage af van de hoogte van de lening? En speelt de bestemming van het geld nog een rol? Logische vragen als je nog niet eerder met dit bijltje hebt gehakt.
Rentepercentage bepalen
Stap 1: kijk eens wat voor rentepercentages banken en andere kredietverstrekkers hanteren. In principe is het zo dat wat zij qua rente vragen voor een soortgelijke lening, als redelijk (en dus marktconform) beschouwd wordt. Misschien dachten jij en de leninggever zelf aan een lager of juist hoger percentage. Dat is geen probleem, zolang je maar binnen de grenzen van de redelijkheid blijft! Doe je dat niet, dan kan dat gevolgen hebben.
Een hoger rentepercentage dan gemiddeld
Ok, je mag dus afwijken van de rentepercentages die banken en andere kredietverstrekkers hanteren. Maar zoals we al zeiden: er is een grens. In de rechtspraak is bepaald dat een zakelijke rente maximaal 25% hoger of lager mag zijn dan de rente die de bank zou rekenen. Dit biedt dus heel wat ruimte. Maar 25% hoger? Dat lijkt ons persoonlijk niet erg redelijk en al helemaal niet de reden dat je een onderhandse lening aangaat. Maar goed, dat is aan jou!
De vriendendienst: pas op met een lage rente!
Stiekem gaan we er een beetje vanuit dat je eerder op zoek bent naar een iets lager rentepercentage dan wat een bank zou rekenen. Dit is in ieder geval een veelgehoorde reden bij het afsluiten van een onderhandse lening. Natuurlijk speelt bij dit soort particuliere leningen ook de gunfactor een grote rol. Jouw opa is gewoon hartstikke blij dat jij je roeping hebt gevonden (en hoopt stiekem dat je oma’s befaamde stoofvlees ook op je foodtruck-menu zet). Hartstikke mooi! Maar let wel op dat het rentepercentage als redelijk gezien wordt. Is het door jullie afgesproken rentepercentage te laag (en daarmee niet marktconform), dan ziet de Belastingdienst de lening als een schenking. Het kan zomaar zijn dat je als gevolg hiervan schenkbelasting moet betalen.
Belastingvrij schenken
Handig weetje! Tot een bepaald bedrag mag je belastingvrij schenken. Blijft het totaalbedrag van de lening onder dit bedrag, dan ben je vrij om te kiezen voor een lager rentepercentage. Let wel op: wil je de rente aftrekken? Dat kan dan weer alleen als deze als zakelijk beschouwd wordt.
In de model leningsovereenkomst van SmartAgreements leg je eenvoudig heldere afspraken vast voor een onderhandse lening tussen familie of vrienden. Stel het document zelf op met onze tool!