Layer 1
Geldleningsovereenkomst: overbodige luxe of absolute ‘must’?

5 minuten lezen


Weet jij hoe het zit als je geld leent bij een andere partij dan de bank? In deze blog duiken we er dieper in en bespreken we het ‘hoe, wat en waarom’, de misvattingen en natuurlijk de voordelen van een zogenaamde geldleningsovereenkomst.

Jouw business loopt als een trein en het is tijd voor nieuwe investeringen. Investeringen waarvoor jij zelf het geld niet zo een-twee-drie op tafel legt. Of je staat met jouw innovatieve startup aan het begin van een glansrijke carrière, klaar om de wereld te veroveren. Maar, waar haal je het startkapitaal vandaan? De volgende stap in dit soort situaties: een lening.

Op naar de mannen van de bank
Of toch niet… Want voor een lening bij de bank moet je als ondernemer of particulier aan veel eisen voldoen. En dus kan het zomaar zijn dat je ervoor kiest een lening af te sluiten bij een andere ondernemer, of zelfs nog dichterbij: bij iemand in jouw familiekring. Een stuk persoonlijker, maar het blijft natuurlijk een zakelijke overeenkomst. Een lening bij de bank (of andere officiële geldverstrekker) wordt nooit afgesloten zonder contract. Daar is een reden voor. En daarom is het verstandig om ook bij een lening op zakelijk en particulier niveau (bijv. binnen de familie) gemaakte afspraken contractueel vast te leggen. Dit doe je door middel van een geldleningsovereenkomst.

Een geldleningsovereenkomst: wat is dat nou precies?
Een geldleningsovereenkomst, geldleningscontract of overeenkomst van geldlening. Drie benamingen voor een contract waarin je de afspraken rondom een geldlening vastlegt. In een leningsovereenkomst leg je de rechten en plichten van beide partijen vast en maak je de gemaakte afspraken concreet. In de overeenkomst leg je in ieder geval vast tussen wie de lening plaatsvindt, om welk bedrag het gaat en welk rentepercentage van toepassing is. Ook bepaal je wanneer welk bedrag wordt terugbetaald, wanneer de lening afgelost moet zijn en wat de gevolgen zijn als het bedrag niet wordt afgelost. Verder geldt: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Alles wat jij van belang vindt, kun je in de geldleningsovereenkomst opnemen.

Een sterke overeenkomst draagt bij aan een goede relatie
‘Is dat nou echt nodig, zo’n overeenkomst?’, we horen het je denken. Ons antwoord: absoluut. Ook al zijn mondelinge afspraken rechtsgeldig, in de praktijk blijkt het bij onenigheid weinig helderheid te verschaffen. Wellicht vind je zo’n overeenkomst te veel gedoe. Je kent de andere partij goed en hebt alle vertrouwen. Snappen we heus wel. Maar bedenk je ook dat een goede relatie juist baat heeft bij heldere (vastgelegde) afspraken. Partijen kunnen bepaalde zaken nu eenmaal verschillend interpreteren. Wanneer afspraken worden vastgelegd op papier, zijn deze voor iedereen duidelijk en laat je weinig (tot geen) ruimte voor eigen interpretatie.

Het opstellen van een geldleningsovereenkomst
Rechtsgeldige documenten en notarissen, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar is dat wel zo? Een veelgehoorde misvatting is dat een overeenkomst van geldlening alleen kan worden gesloten in de aanwezigheid van een notaris. Je las het al: dat is een misvatting. Jouw zelf opgestelde geldleningsovereenkomst is gewoon helemaal rechtsgeldig (wel even ondertekenen natuurlijk).

Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Het opstellen van een geldleningsovereenkomst hoeft dus helemaal niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Natuurlijk zijn er altijd een paar aandachtspuntjes. Zorg bijvoorbeeld dat het afgesproken rentepercentage marktconform is. Is de lenende partij een startup, bedenk je dan ook dat het aflossen en betalen van rente niet altijd direct zal starten. Houd hier rekening mee en neem de startdatum (voor het aflossen van de lening en/of betalen van rente) duidelijk op in de overeenkomst. #gratistipsvansmartagreements

Met een leningsovereenkomst weet je zeker dat:
  • gemaakte afspraken duidelijk en helder zijn vastgelegd
  • gevolgen bij het niet nakomen van afspraken voor iedereen duidelijk zijn
  • beide partijen uit kunnen gaan van een aantal zekerheden
  • niets een goede zakelijke of familiaire relatie in de weg staat :-)

De geldleningsovereenkomst: overbodige luxe of absolute ‘must’? We laten het oordeel aan jou. Maar wij zouden het wel weten :-) Ga vandaag nog aan de slag met een model leningsovereenkomst met de tool SmartAgreements.

Gerelateerde artikelen

Weet jij hoe het zit als je geld leent bij een andere partij dan de bank? In deze blog duiken we er dieper in en bespreken we het ‘hoe, wat en waarom’, de misvattingen en natuurlijk de voordelen van een zogenaamde geldleningsovereenkomst.

Lees meer
Verberg

Bedankt!