Layer 1
Kies je voor een geldleningsovereenkomst met of zonder geheimhoudingsbeding?

3 minuten lezen

Je wil niet naar de bank voor jouw zakelijke lening en besluit deze af te sluiten met een zakelijke relatie. In een heldere en bondige overeenkomst van geldlening leg je samen met de leninggever de afspraken vast. Afspraken die je bij voorkeur achter gesloten deuren houdt. Of toch niet?

Een geldleningsovereenkomst kun je in principe zo gek maken als je zelf wilt. Nou ja, laten we het niet overdrijven… Maar je bent redelijk vrij om samen met de andere partij een aantal zaken te bepalen. De hoogte van het leenbedrag, de betalingstermijn en het rentepercentage bijvoorbeeld. Een ander belangrijk punt is het afspreken van een geheimhoudingsbeding in de overeenkomst van geldlening. Oftewel: de afspraak dat geen van beide partijen openbaar maakt wat er in de overeenkomst staat. Wil je dit en zo ja, waarom? En is het eigenlijk verplicht hier afspraken over te maken? Gaan we je vertellen.

Afspraken over geheimhouding: verplicht of vrije keuze?
Om maar direct met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: een geheimhoudingsbeding opnemen in je geldleningsovereenkomst is niet verplicht. Het is dus helemaal aan jou (en de andere partij). Zie jij geen enkele reden om de inhoud van de overeenkomst geheim te houden, dan is dat prima. Maar is het ook slim? Als wij onze mening mogen geven (doen we sowieso): als het aan ons ligt niet. Het is namelijk wel zo veilig om geheimhouding af te spreken. ‘Better safe than sorry’, zullen we maar zeggen. Want wie weet wat de toekomst brengt?

Wanneer kies je voor geheimhouding?
We benadrukken het nogmaals: wat ons betreft kies je er altijd voor om een geheimhoudingsbeding op te nemen in jouw geldleningsovereenkomst. We geven graag een aantal voorbeelden waarin het geheimhoudingsbeding extra belangrijk kan zijn. Zo is geheimhouding fijn wanneer:

  • jij geld leent om die te gekke nieuwe innovatieve ontwikkeling verder uit te werken (en je liever niet hebt dat jouw unieke idee vroegtijdig wordt gekaapt door een kapitaalkrachtig bedrijf dat jouw product in ‘no time’ op de markt brengt);
  • jij geld leent voor de overname van een bedrijf (en de concurrentie hier voorlopig even niets vanaf hoeft te weten);
  • de geldlener inzage krijgt in jouw administratie (en jij graag voorkomt dat de financiële informatie van jouw organisatie op straat belandt).
  • jij geld leent voor gevoelige zaken;

Ouwe jongens krentenbrood
Een lening wordt vaak aangegaan tussen partijen die elkaar goed kennen en een sterke vertrouwensband hebben. Dit is in het geval van jouw lening vast niet anders. Het kan dan ook goed zijn dat een geheimhoudingsbeding jou wat overdreven lijkt. Je kent elkaar, ouwe jongens krentenbrood enzo, en gaat er vanuit dat geen van de partijen zomaar informatie openbaar zal maken. Snappen we heus wel. Probeer te onthouden dat je geen idee hebt hoe de zaken zullen lopen. Er kan altijd iets veranderen aan die goede relatie, al kun je je dat nu niet voorstellen. Het zekere voor het onzekere nemen is altijd de beste optie die je hebt.

De geldleningsovereenkomst van SmartAgreements
In het model leningsovereenkomst die wij aanbieden is geheimhouding standaard opgenomen. Waarom? Omdat wij onze klanten, die hardwerkende ondernemers en consumenten, graag willen beschermen bij het aangaan van een overeenkomst van geldlening. Maar hebben we jou in deze blog niet kunnen overtuigen van het belang van geheimhouding? Dan kun je dit tijdens het creëren van jouw persoonlijke geldleningsovereenkomst eenvoudig aangeven door middel van een vinkje meer of minder. Want ook keuzevrijheid is een groot goed bij SmartAgreements.

Ga aan de slag en maak een leningsovereenkomst!

Gerelateerde artikelen

In een heldere en bondige overeenkomst van geldlening leg je samen met de leninggever de afspraken vast. Afspraken die je bij voorkeur achter gesloten deuren houdt. Of toch niet?

Lees meer
Verberg

Bedankt!