Layer 1
Verrekening bij een geldleningsovereenkomst. Wanneer is het handig? (En wat is het eigenlijk?)

3 minuten lezen

De optie tot verrekening laten opnemen in een geldleningsovereenkomst. Kan dat? En zo ja, wanneer is dit handig om te doen? En wat houdt die ‘optie tot verrekening’ eigenlijk in? Het is een onderwerp waar je best wat extra uitleg bij kan gebruiken. Want dat het een ingewikkeld verhaal is, dat is zeker.

Geldleningsovereenkomst met optie tot verrekening: wat is dat nou eigenlijk?
Verrekening als optie bij een geldleningsovereenkomst. Niet direct het meest eenvoudige onderwerp, daar zijn we ons van bewust. Maar aangezien het wel degelijk een optie is, vertellen we jou er graag wat meer over. ‘Verrekening’ betekent (in dit geval) ‘het wegstrepen van de ene schuld tegen de andere schuld’. We gooien er even een voorbeeldje tegenaan!

Er wordt een zakelijke lening afgesproken tussen bedrijf A en B. Bedrijf A (de leninggever) is de schuldeiser volgens deze overeenkomst, omdat zij geld leent aan bedrijf B (de leningnemer). Bedrijf B is volgens deze overeenkomst dan ook de zogenaamde schuldenaar (omdat zij geld leent).

Deze nieuwe geldleningsovereenkomst is niet de eerste en enige overeenkomst die bedrijf A en B met elkaar hebben afgesloten. Volgens een andere overeenkomst heeft bedrijf B op een eerder moment geld aan bedrijf A geleend. Dit betekent dat beide bedrijven zowel schuldeiser als schuldenaar zijn. Oftewel: beide bedrijven hebben schulden bij elkaar. Als één van de bedrijven een opeisbare vordering (een officieel verzoek om per direct het gehele geleende bedrag terug te betalen) aan het andere bedrijf heeft - omdat die niet heeft betaald/kan betalen - dan kunnen bedrijf A en B besluiten de schulden tegen elkaar weg te strepen.

Wanneer is verrekening bij een geldleningsovereenkomst handig?
Wanneer een leningnemer en leninggever meerdere soortgelijke geldleningsovereenkomsten met elkaar hebben afgesloten, kan de optie tot verrekening handig zijn. Voorgaand voorbeeld laat eigenlijk al goed zien waarom. Bedrijf A kan haar schuld aan bedrijf B niet terugbetalen (om welke reden dan ook) en dus wordt deze weggestreept tegen het bedrag dat zij zelf heeft uitgeleend aan bedrijf B. De handigheid zit ‘m hier in het feit dat de openstaande schuld van beide partijen hiermee binnen afzienbare tijd is afgelost. Zo voorkom je onnodige procedures.

Verrekening en de geldleningsovereenkomst van SmartAgreements
Het model leningsovereenkomst van SmartAgreements zegt in de basis het volgende over verrekening:

“Partijen zijn niet bevoegd vorderingen voortvloeiend uit deze Overeenkomst te verrekenen met andere vorderingen die zij eventueel op elkaar zouden kunnen hebben.”

Simpel uitgelegd houdt dit in dat onze geldleningsovereenkomst zegt dat verrekening niet van toepassing is. Maar wat als jij op zoek bent naar een overeenkomst waar dit juist wel op van toepassing is? Dan heb je bij SmartAgreements gelukkig de optie dit aan te passen. Met het uitvinken van de daarvoor bestemde checkbox is dit zo aangepast. De keuze ligt dus bij jou.

Klaar om aan de slag te gaan met een zakelijke leningsovereenkomst? Maak jouw leningsovereenkomst eenvoudig met SmartAgreements.

Gerelateerde artikelen

De optie tot verrekening laten opnemen in een overeenkomst van geldlening. Kan dat? En zo ja, wanneer is dit handig om te doen? En wat houdt die ‘optie tot verrekening’ eigenlijk in?

Lees meer
Verberg

Bedankt!