Layer 1
Wanneer verandert een tijdelijk contract in een vast contract?

3 minuten lezen


Heb jij ook drie jaar gewerkt als vakkenvuller, alleen om vervolgens te worden ontslagen met alleen een ferme handdruk? Of stond je als werkgever voor een verrassing toen je een vast contract moest aanbieden? Er is nogal wat onduidelijkheid rond de overgang naar een vast contract. Vooral sinds 1 januari 2020, toen de regels zijn veranderd. Na het lezen van deze blog weet je precies waar je aan toe bent.

Per 1 januari 2020 ga je na drie tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever over naar een vast contract. Dit heet de ‘ketenregeling’. Dat geldt ook als je drie jaar in dienst bent geweest bij dezelfde werkgever. Het vierde contract wordt dan een vast contract.(Meer informatie over arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.)

Vast contract na 3 tijdelijke contracten
Dat klinkt simpel genoeg. Toch is het belangrijk om goed op te letten, de ketenregeling geldt namelijk als:

  • Het derde contract eindigt óp of ná 1 januari 2020, omdat toen de regeling is ingegaan.
  • Er maximaal 6 maanden tussen zitten. Dus ga je korter dan een half jaar met sabbatical en kom je weer terug bij je werkgever? Dan blijft de ketenregeling gelden. De drie tijdelijke contracten hoeven dus niet precies op elkaar aan te sluiten.
  • Je eerst via het uitzendbureau werkt en bij dezelfde werkgever in dienst gaat. Of als het bedrijf waarbij je werkt wordt overgenomen. In beide gevallen heb je na drie tijdelijke contracten recht op een vast contract. Tenminste, als je hetzelfde soort werk blijft doen.

Vast contract na 3 jaar in dienst
De regeling voor een vast contract na drie jaar in dienst geldt als:

  • Je eerst via het uitzendbureau werkt en bij dezelfde werkgever in dienst gaat en hetzelfde werk blijft doen, of als het bedrijf waarbij je werkt wordt overgenomen. Dan heb je na drie jaar bij die werkgever ook recht op een vast contract. Hoeveel contracten je daar hebt gehad, maakt dan niet uit.
  • Er maximaal 6 maanden tussen de contracten zitten. In de drie jaar dat je ergens werkt, hoeft die tijd dus niet precies op elkaar aan te sluiten.
  • Tussen tijdelijk werk dat je maximaal 9 maanden per jaar kan doen, mag maximaal 3 maanden tussen contracten zitten. Dit moet wel zijn opgenomen in de cao.

Check je cao voor andere afspraken
Check altijd of er geen aparte afspraken zijn gemaakt in de cao. Deze kunnen anders zijn dan de regels die in de wet staan. Bijvoorbeeld dat er pas na vier contracten een vast contract wordt aangeboden. Cao staat voor Collectieve ArbeidsOvereenkomst. Hierin staan afspraken over arbeidsvoorwaarden die verschillen per bedrijfstak. Een cao kan verplicht zijn voor een hele bedrijfstak. Zit je daar als werkgever in, of werk je bij een bedrijf in die sector, dan ben je gebonden aan die cao.

Zijn er verder nog uitzonderingen?
Natuurlijk zijn er uitzonderingen! Dat had je al wel verwacht, toch? We zetten ze voor je op een rijtje. Ook als je aan bovenstaande regels voldoet, heb je géén recht op een vast contract als je:

  • Stagiair bent of in dienst via een leerwerkovereenkomst voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg).
  • Jonger bent dan 18 jaar en gemiddeld 12 uur per week of minder werkt.
  • Uitzendkracht bent en in het contract een uitzendbeding staat. Dat betekent dat je automatisch ontslagen wordt als je ziek wordt of als het werk stopt.
  • Invalkracht bent op een basisschool.
  • De AOW-leeftijd hebt bereikt. Je mag dan zes tijdelijke contracten aangaan in 4 jaar.

Als er al uitzonderingen in de cao staan, dan gaan die voor.

Zelf je arbeidsovereenkomst opstellen?
Je ziet het, er zijn nogal wat zaken om rekening mee te houden rond arbeidsovereenkomsten, of die nu vast zijn of tijdelijk. Ons advies is dan ook om altijd voor zekerheid te gaan met een professioneel opgestelde overeenkomst. Want als er foutjes in je overeenkomst zitten, kan dat weer gevolgen hebben voor al het bovenstaande. Mocht je nu een waterdichte, op jouw situatie passende bepaalde (tijdelijke) of onbepaalde (vast) arbeidsovereenkomst nodig hebben, dan helpen wij je graag.

Gerelateerde artikelen

Heb jij ook drie jaar gewerkt als vakkenvuller, alleen om vervolgens te worden ontslagen met alleen een ferme handdruk? Of stond je als werkgever voor een verrassing toen je een vast contract moest aanbieden?

Lees meer
Verberg

Bedankt!