Layer 1
Wanneer zijn gegevens persoonsgegevens?

4 minuten lezen

Hoe vaak heb jij je persoonsgegevens online ingevuld? Als je online iets koopt, een reis boekt of abonnement afsluit heb je al je naam, adres en e-mailadres ingevuld. Je ontkomt er eigenlijk niet aan. Hopelijk was dat dus het bij een betrouwbare webshop, met een gedegen privacyverklaring. Je ziet het: persoonsgegevens heb je als bedrijf al snel nodig. Maar wat zijn precies persoonsgegevens? Dát leggen we uit in deze blog.

Wat persoonsgegevens zijn? We vragen het de AVG. Deze zegt dat ‘een persoonsgegeven alle informatie is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon’. Nu hoor ik je denken: wat is een natuurlijke persoon? Dat ben jij, dat zijn jouw klanten en wij bij SmartAgreements zijn dat ook. Wanneer je geboren wordt, ben je eigenlijk al een natuurlijke persoon. En dat stopt pas als je ooit weer dood gaat.

Natuurlijke persoon: rechten, plichten en persoonsgegevens
In onze samenleving is afgesproken dat je als natuurlijke persoon allerlei rechten en plichten hebt. Daarvoor zijn wel gegevens nodig waarmee je kan worden geïdentificeerd. Zo toon je aan dat jij de natuurlijke persoon bent waar het over gaat. Dit zijn persoonsgegevens: gegevens die bij jou horen. Over het algemeen zijn dit de volgende gegevens:

  • Voor- en achternaam
  • Adres en woonplaats
  • Geboortedatum
  • Rekeningnummer of BSN-nummer
  • Contactgegevens, zoals e-mailadres en telefoonnummer

Wanneer worden gegevens persoonsgegevens?
Wanneer je iemand kan identificeren aan de hand van een gegeven, is het een persoonsgegeven. Neem bijvoorbeeld je adres. Bestel je een maaltijd voor bezorging, dan geef je je naam en adres door. De bezorger komt op jouw adres aan, waar je naam op je naambordje staat. Zo weet de bezorger vrij zeker dat deze pizza voor jou is. Je adres is daarom een persoonsgegeven: jij kan ermee geïdentificeerd worden.

Combinatie van gegevens
Belangrijk is dus de combinatie van gegevens. Je postcode is op zich geen persoonsgegeven, maar als die aan je naam gekoppeld wordt wél. Ook een telefoonnummer is een persoonsgegeven. Want daarmee kan je iemand opzoeken of zelfs gewoon bellen om te achterhalen van wie het is. Omdat je recht hebt op privacy, moeten bedrijven zorgvuldig omgaan met je persoonsgegevens. Daarom zijn er strenge regels over de verwerking hiervan. Als je zelf een bedrijf hebt, is het heel belangrijk hier rekening mee te houden. Ga zorgvuldig om met de gegevens van je klanten en leg goed vast wat je ermee doet.

Bijzondere persoonsgegevens
Naast ‘gewone’ persoonsgegevens, zijn er ook bijzondere persoonsgegevens. Deze zijn extra gevoelig. Ze zeggen bijvoorbeeld iets over je opvattingen of je afkomst, waardoor je anders behandeld kan worden dan andere mensen. Deze gegevens mogen daarom normaal gesproken niet van je gevraagd worden. Voorbeelden van bijzondere persoonsgegevens zijn:

  • je ras of etnische afkomst
  • politieke opvattingen, geloof of lidmaatschap van een vakbond
  • genetische, biometrische of medische gegevens
  • je geaardheid of seksueel gedrag
  • strafrechtelijke gegevens

Deze gegevens mogen alleen in uitzonderlijke gevallen verwerkt worden. Let daarom goed op als deze gegevens van je gevraagd worden of wanneer je deze van klanten of werknemers vraagt.

Persoonsgegevens van overleden mensen
De AVG gaat alleen over levende mensen. Gegevens van overleden personen zijn daarom voor de wet geen persoonsgegevens meer. Bedrijven hebben daarom geen toestemming nodig om deze gegevens te verwerken. Toch kan in de algemene voorwaarden van een bedrijf iets anders zijn vastgelegd hierover. En familie kan bezwaar maken als je bijvoorbeeld een foto van een overleden persoon plaatst zonder hier afspraken over te maken. Let dus goed op of hierover bijzondere afspraken gelden en vraag je altijd af wat ethisch is om te doen.

Nu je weet wat persoonsgegevens zijn, kun je aan de slag met een verwerkersovereenkomst of privacyverklaring. SmartAgreements helpt je graag met beide documenten.

Gerelateerde artikelen

Wanneer kan je gegevens persoonsgegevens noemen en waar moet je als bedrijf aan voldoen om deze te mogen verzamelen.

Lees meer
Verberg

Bedankt!