Layer 1
Cookieverklaring

Elke website maakt gebruik van cookies, ook die van jou. Je bent volgens de AVG en de Telecommunicatiewet verplicht om in een cookieverklaring informatie te geven over welke cookies jouw website gebruikt en hoe je de gegevens die deze cookies verzamelen opslaat, verwerkt en beschermt.

Cookieverklaring

Een cookie is een klein tekstbestand dat wordt opgeslagen wanneer je een site bezoekt. Het komt op je computer, smartphone of tablet te staan, zodat de site jou herkent als je weer terugkomt. Tegenwoordig worden er zoveel cookies gebruikt, dat het mogelijk is een profiel van de bezoeker op te maken.

In de cookiewet is daarom bepaald dat websites precies moeten laten weten welke cookies ze inzetten. Deze informatie zet je in de cookieverklaring. Op basis van deze verklaring, kun je vervolgens toestemming vragen voor het wel/niet activeren van de cookies. Je mag een bezoeker niet de toegang tot een website weigeren als er niet wordt ingestemd met het gebruik van cookies. Daarnaast moet de toestemming ondubbelzinnig, specifiek en geïnformeerd zijn. Daar lees je meer over in onze FAQ onderaan deze pagina.

Geen cookies, wel een cookieverklaring

Ook als je website of app geen gebruik maakt van cookies, heb je in sommige gevallen een cookieverklaring nodig. De verplichting om bezoekers te informeren geldt namelijk niet alleen voor cookies, maar in algemene zin voor alle technieken waarbij gegevens worden opgeslagen op het apparaat van een bezoeker, of van dat apparaat worden uitgelezen. Voorbeelden hiervan zijn localstorage en web beacons. Meer informatie daarover vind je in onze FAQ onderaan deze pagina.

Wat staat er in een cookieverklaring?

In de cookieverklaring zet je welke cookies je gebruikt en hoe je met de verkregen informatie omgaat. Bijvoorbeeld:

  • Welke cookies je gebruikt en met welk doel;
  • Welke gegevens de cookies opslaan en voor hoe lang;
  • Met welke partijen (gegevens van) de cookies worden gedeeld;
  • Hoe je de cookies kan weigeren;-
  • Hoe je de instellingen rond cookies kan wijzigen.

Soorten cookies

Er zijn verschillende soorten cookies. In sommige gevallen zijn cookies noodzakelijk om je diensten aan te kunnen bieden. In deze gevallen hoef je geen toestemming te vragen om die cookies te plaatsen. Verder onderscheiden we in ons document de volgende soorten cookies:

  • Functionele cookies (ook wel noodzakelijke cookies) voor een optimale werking van je website. Hiermee kunnen bepaalde voorkeuren en acties van de bezoeker worden opgeslagen;
  • Tracking cookies die het surfgedrag volgen. Dat kan bijvoorbeeld over meerdere websites, om zo een profiel van de bezoeker op te bouwen ten behoeve van gerichte advertentie;
  • Analytische cookies om het bereik van je website te meten. Deze cookies houden informatie over het bezoek aan een website bij, om inzicht te kunnen krijgen in het aantal bezoekers en de duur van hun bezoeken.

Waarom je een cookieverklaring nodig hebt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert regelmatig of websites voldoen aan de wetgeving. Er wordt niet alleen gekeken of je een cookieverklaring hebt, maar ook of deze verklaring duidelijk is en of het bijvoorbeeld mogelijk is om cookies af te wijzen. Je kunt op de vingers worden getikt worden of zelfs een boete krijgen als je niet zorgvuldig omgaat met cookies. Kijk dus eerst welke cookies je wil gebruiken en leg dit vervolgens goed vast in je cookieverklaring.

Er zijn nogal wat cookies en alle soorten die je gebruikt, moet je benoemen volgens de AVG. Zeker weten dat het compleet en waterdicht is? Met onze tool voldoet jouw cookieverklaring helemaal aan de wet- en regelgeving.

Meer laten zien
SmartAgreements prijs
€ 49,-
Opgesteld door

Hoe werkt het

Kies een document
Personaliseer je document
Ontvang per e-mail
Onderteken
FAQ Cookieverklaring
Wanneer heb ik een cookieverklaring nodig?

Wanneer jouw website gebruik maakt van cookies of een andere techniek waarbij persoonsgegevens worden opgeslagen op het apparaat van een bezoeker, of van dat apparaat worden uitgelezen, dan is het in veel gevallen verplicht om je bezoekers daarover te informeren.

Als ik een website of een app heb, heb ik dan altijd een cookieverklaring nodig?

Als je website of app gebruik maakt van cookies, heb je bijna altijd een cookieverklaring nodig. Als je geen cookies gebruikt, en ook geen andere techniek waarbij gegevens worden opgeslagen op het apparaat van een bezoeker, of van dat apparaat worden uitgelezen, heb je geen cookieverklaring nodig. Als je hierover uitsluitsel wilt dan kun je het beste informeren bij de beheerder of ontwikkelaar van jouw website.

Zijn er uitzonderingen wanneer ik geen cookieverklaring nodig heb?

Alleen als er én geen persoonsgegevens worden verwerkt én de cookies strikt noodzakelijk zijn voor het functioneren van je site of app of er sprake is van analytische cookies die geen of geringe gevolgen hebben voor de persoonlijke levenssfeer van de bezoeker, is informeren niet verplicht. Die uitzonderingen doen zich maar heel beperkt voor, en daarom adviseren wij om je bezoekers over alle soorten cookies die je gebruikt te informeren. Een cookieverklaring is daar een handige manier voor.

Ik maak geen gebruik van cookies, maar wel van bijvoorbeeld localstorage of web beacons, heb ik dan ook een cookieverklaring nodig?

Ook als je website of app geen gebruik maakt van cookies, heb je in sommige gevallen een cookieverklaring nodig. De verplichting om bezoekers te informeren geldt namelijk niet alleen voor cookies, maar in algemene zin voor alle technieken waarbij gegevens worden opgeslagen op het apparaat van een bezoeker, of van dat apparaat worden uitgelezen. Bij localstorage met behulp van JavaScript worden er bijvoorbeeld gegevens opgeslagen op de apparatuur van de bezoeker, en die gegevens kunnen ook weer worden uitgelezen. De informatieplicht die voor cookies geldt is daarom eveneens van toepassing. Bij het laden van web beacons wordt er informatie van de apparatuur van de gebruiker uitgelezen, en om die reden is ook dan een “cookie” verklaring verplicht.

Wat zijn de risico’s als ik geen cookieverklaring heb?

Wanneer je jouw bezoekers niet informeert over het gebruik van cookies, dan zou dat in strijd kunnen zijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Telecommunicatiewet. Deze wetten worden gehandhaafd door de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument & Markt, en zij hebben beide onder meer de bevoegdheid om boetes op te leggen. Zeker overtreding van de AVG kan leiden tot heel hoge boetes.

Welke soorten cookies bestaan er?

We maken onderscheid tussen functionele, analytische en tracking cookies.

Wat zijn functionele cookies?

Met functionele cookies worden bepaalde voorkeuren en acties van de bezoeker opgeslagen. Deze cookies zorgen ervoor dat de site op een normale manier functioneert, bijvoorbeeld door te voorkomen dat de bezoeker bij ieder bezoek moet aangeven welke taal hij spreekt. Voor functionele cookies die absoluut noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website, is geen toestemming nodig.

Wat zijn analytische cookies?

Analytische cookies houden informatie over het bezoek aan een website bij, bijvoorbeeld voor analyses om de effectiviteit van de site te meten. Daarmee kan een websitebeheerder bijvoorbeeld inzicht krijgen over de aantallen bezoekers en de duur van hun bezoeken.

Wat zijn tracking cookies?

Tracking cookies worden gebruikt om vanaf meerdere websites informatie over individuele bezoekers te verzamelen. Met die informatie kan een profiel van de bezoeker worden opgebouwd, bijvoorbeeld ten behoeve van gerichte advertentie. De informatie in deze cookies kan ook door andere websites worden opgevraagd. Voor het gebruik van deze cookies is altijd uitdrukkelijke toestemming vereist.

Wat is het verschil tussen een cookie- en een privacyverklaring?

Een cookieverklaring is niet hetzelfde als een privacyverklaring, waar in algemene zin wordt geïnformeerd over hoe de organisatie omgaat met verkregen persoonsgegevens van bezoekers.

Waarom zou ik naast mijn privacyverklaring ook een cookieverklaring moeten hebben? Kan dat niet in hetzelfde document?

Het is niet noodzakelijk om twee afzonderlijke documenten te gebruiken, maar met het oog op de informatieplicht die je richting de bezoekers van je website hebt, is het wel handig. Als je een aparte cookieverklaring hebt kun je in je cookiebanner direct naar dat document verwijzen. Je bezoekers komen dan meteen bij de juiste informatie terecht, en hoeven niet te zoeken in een heel uitgebreide privacyverklaring. Zo voldoe jeaan de verplichting om de informatie op beknopte, transparante en begrijpelijke wijze te verstrekken.

Wij bieden de documenten afzonderlijk aan om jou de keuze te geven om alleen een privacyverklaring of alleen een cookieverklaring te maken. Zo zorgen we ervoor dat je niet voor meer betaalt dan je nodig hebt, en dat het aanmaken van de documenten overzichtelijk blijft.

Wanneer heb ik toestemming nodig van de bezoekers voor het gebruik van cookies?

Als je alleen gebruik maakt van analytische cookies of van functionele cookies die strikt noodzakelijk zijn voor het functioneren van je site of app, hoef je geen toestemming te vragen aan je bezoekers. Voor het gebruik van alle andere soorten cookies, waaronder zogenoemde tracking cookies, heb je wel de uitdrukkelijke toestemming van je bezoekers nodig.

Op welke manier moeten bezoekers toestemming geven?

Let bij het vragen om toestemming op de volgende punten:

  • De bezoeker moet daadwerkelijk de keuze hebben om wel of geen toestemming te geven. Je kunt een bezoeker niet de toegang tot een website weigeren als hij of zij niet instemt met het gebruik van cookies.
  • De toestemming moet ondubbelzinnig, specifiek en geïnformeerd zijn. Dat betekent:

o Ondubbelzinnig: er mag geen twijfel zijn over of de bezoeker bewust toestemming heeft gegeven, en daarom mag je een vakje voor toestemming niet standaard aanvinken.
o Specifiek: de toestemming is specifiek als de bezoeker maar voor één doel toestemming geeft, bijvoorbeeld voor tracking cookies in het algemeen, of – beter nog – per afzonderlijke cookie.
o Geïnformeerd: de bezoeker is voorafgaand aan het geven van de toestemming afdoende geïnformeerd over doel van de cookies, bijvoorbeeld door middel van een cookieverklaring.

Hebben bezoekers het recht om hun toestemming te wijzigen of intrekken?

Volgens de AVG hebben bezoekers te allen tijde het recht om hun toestemming weer in te trekken. Als je de toestemming van je bezoekers nodig hebt om cookies te plaatsen, moet je hun dus altijd de mogelijkheid bieden die toestemming weer in te trekken.

Op welke manier moeten bezoekers hun toestemming wijzigen of intrekken?

Het intrekken van toestemming moet volgens de AVG net zo gemakkelijk zijn als het verlenen ervan. We raden daarom aan om op een goed zichtbare plek op de website een link op te nemen naar de cookie-instellingen, waar de bezoeker eenvoudig zijn toestemming kan intrekken.

Meer

Snel en makkelijk!

"Het creëren van een juridisch document is makkelijk en snel gedaan! Binnen 2 klikken kon ik al de juiste documenten voor mijn bedrijf vinden!"

- Bjorn Waaijer, SportIT

Creëer eenvoudig en snel online een cookieverklaring op SmartAgreements.

Lees meer
Verberg

Bedankt!