Layer 1
Geheimhoudingsovereenkomst (NDA)

Ben je werkgever en wil je een werknemer flexibel kunnen inzetten? Met een nulurencontract kun je een werknemer inroosteren of oproepen wanneer dat nodig is. De werknemer wordt alleen betaald voor het aantal uren dat hij werkt. Het grote voordeel van het nulurencontract is de flexibiliteit: als je veel werk kunt bieden, beschik je over de mankracht om in te zetten, is het wat rustiger, dan houd je de personeelskosten laag.

Geheimhoudingsovereenkomst (NDA)

Wil je gaan samenwerken met een andere partij en wil je voorkomen dat bepaalde gegevens zomaar op straat komen te liggen? Met een NDA (geheimhoudingsovereenkomst) kun je afspraken maken over hoe jullie omgaan met vertrouwelijke informatie.

Een NDA, voluit ‘Non Disclosure Agreement’, noemen we ook wel een geheimhoudingsovereenkomst. Met deze overeenkomst leg je afspraken vast over het geheim houden van bepaalde informatie. De overeenkomst verplicht een partij om bepaalde informatie die zij over de andere partij te weten komt, geheim te houden en dus niet aan anderen bekend te maken. In een NDA staan afspraken over verschillende aspecten van geheimhouding. Dat lichten we eerst toe. Gelijk aan de slag met het maken van een NDA? Klik op de button ‘Document maken’.

Wanneer gebruik je een NDA?
Een NDA kan van pas komen in alle situaties waarin je informatie deelt met een andere partij en je niet wil dat (een deel van) die informatie op straat komt te liggen. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn bij een samenwerking of overname, als je iets ontwerpt of uitvindt, of bij het laten analyseren van data. In sommige gevallen is een NDA noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer je gebruik wil maken van de wettelijke bescherming van bedrijfsgeheimen. In onze blog lees je meer over wanneer je gebruik kunt maken van een NDA.

Eenzijdige en wederkerige NDA
In een NDA spreek je over een ‘informatieverstrekker’ en ‘ontvanger’. De informatieverstrekker is de partij die vertrouwelijke informatie of gegevens deelt met de andere partij, de ontvanger. Die partij moet de ontvangen informatie geheimhouden. Je kunt bij het maken van je document kiezen voor een eenzijdige of wederkerige NDA. Bij een eenzijdige NDA heeft één van de partijen de verplichting om informatie geheim te houden. Zo’n overeenkomst zie je bijvoorbeeld als een bedrijf andere partijen inzage geeft in zijn administratie en andere bedrijfsgegevens. Bij een wederkerige NDA, ook wel tweezijdige NDA genoemd, zijn beide partijen tegenover elkaar verplicht informatie geheim te houden. Dan zijn allebei de partijen zowel informatieverstrekker als ontvanger.

Verschillende soorten informatie
Welke soorten informatie precies vertrouwelijk zijn, kan verschillen: soms gaat het in het algemeen om gegevens met een vertrouwelijk karakter, en soms om heel specifiek omschreven informatie. Het kan er ook toe doen hoe de informatie is verkregen. Soms valt alleen informatie die een partij direct van de andere partij krijgt onder de geheimhoudingsplicht, en in andere gevallen moet een partij alle informatie over de andere partij of over de samenwerking geheimhouden, ongeacht hoe zij daaraan komt.

Zakendoen zonder NDA?
Als je vertrouwelijke informatie deelt terwijl je geen NDA hebt opgesteld, loop je het risico dat die informatie ongestraft verder wordt gedeeld. Het openbaar maken van vertrouwelijke informatie is weliswaar ook zonder NDA meestal niet toegestaan, maar het is dan wel veel moeilijker om de openbaarmaking aan te pakken. Als er geen NDA overeengekomen is, kun je namelijk geen boete in rekening brengen in geval van overtreding van de afspraken, en heb je alleen maar aanspraak op schadevergoeding. Het probleem daarmee is dat het in de praktijk heel lastig is om je schade aan te tonen: hoeveel schade lijd je als je ontwerp of boekhouding op straat is komen te liggen? Dat zal meestal niet op een concreet bedrag zijn vast te stellen.

Daarom is ons advies om wel een NDA op te stellen en zo je onderneming te beschermen. Als je afspraken vastlegt in een NDA, komt ook de hoogte van een eventuele schadevergoeding of boete aan bod. In de geheimhoudingsovereenkomst die je maakt met onze tool, helpen we je bij het maken van goede afspraken hierover.

Doe veilig zaken met andere partijen en bescherm vertrouwelijke informatie die je met hen deelt door afspraken hierover vast te leggen in een NDA. Je stelt de geheimhoudingsovereenkomst eenvoudig op met onze tool. Creëer je document!

Meer laten zien
SmartAgreements prijs
€ 89,-
€ 49,-

(excl. BTW)
Opgesteld door

Hoe werkt het

Kies een document
Personaliseer je document
Ontvang per e-mail
Onderteken
FAQ NDA
Meer

Snel en makkelijk!

"Het creëren van een juridisch document is makkelijk en snel gedaan! Binnen 2 klikken kon ik al de juiste documenten voor mijn bedrijf vinden!"

- Bjorn Waaijer, SportIT

Bedankt!