4 minuten lezen
Geld lenen bij een andere partij dan de bank, dat doe je bij voorkeur met een geldleningsovereenkomst. Een goed gevoel of alle vertrouwen in de andere partij staan hier, wat ons betreft, helemaal los van. Zekerheid voor alles toch? Maar ga je voor een standaard geldleningsovereenkomst of bouw je nog extra zekerheden in?
Je kent het vast wel: mensen die op goed vertrouwen geld uitlenen aan zakenpartners of goede vrienden. Of bedrijven die geld lenen van mede-ondernemers zonder daarover afspraken op papier te zetten. Vertrouwen hebben in de medemens (en mede-ondernemer) is een prachtige kwaliteit, maar is het ook slim? Want hoe goed je de andere partij ook kent, geld lenen kan nu eenmaal leiden tot conflicten. En dat wil je juist in een goede relatie voorkomen. Een geldleningsovereenkomst waarin alle afspraken duidelijk zijn vastgelegd, draagt bij aan het voortzetten van die goede relatie.
De geldleningsovereenkomst: welk type past bij jou?
Heel kort door de bocht zijn er twee soorten geldleningsovereenkomsten: een zonder extra zekerheden (laten we het de standaardversie noemen) en een met extra zekerheden. Welke voor jouw situatie geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Het soort relatie met de andere partij kan hierin een rol spelen, maar ook de hoogte van de lening of de aanleiding voor de lening.
De standaard geldleningsovereenkomst
Een geldleningsovereenkomst zonder extra zekerheden is, zoals hierboven al gezegd, de standaardversie van de overeenkomst. Hierin staat de basis, de zaken die je sowieso geregeld wilt hebben. Je legt er de rechten en plichten van beide partijen in vast en mondeling gemaakte afspraken worden concreet gemaakt. Zo leg je vast tussen wie de lening plaatsvindt, wat het bedrag van de lening is en welk rentepercentage van toepassing is. Maar ook afspraken over de terugbetaling worden erin vastgelegd. In de meeste gevallen kun je met de standaard geldleningsovereenkomst heel goed uit de voeten. Goed te weten: het feit dat het een overeenkomst zonder extra zekerheden is, betekent natuurlijk niet dat een standaard geldleningsovereenkomst geen zekerheden biedt. Een overeenkomst biedt per definitie extra zekerheid (ten opzichte van geen overeenkomst).
Een geldleningsovereenkomst met extra zekerheden
Het kan voorkomen dat je bij het afsluiten van een geldleningsovereenkomst net wat meer zekerheid wilt inbouwen. Bijvoorbeeld wanneer het een hoog leenbedrag betreft of je de andere partij niet goed kent. Naast de standaardovereenkomst kun je dan een aanvullende overeenkomst sluiten, waarin je een aantal extra zekerheden opneemt voor het geval de overeenkomst niet wordt nagekomen. Voorbeelden van extra zekerheden zijn:
- Het afspreken van een verpanding (de schuldeiser – ook wel pandhouder genoemd – kan zich met voorrang verhalen op verpande goederen van de pandgever, oftewel: schuldenaar. Dit zogenaamde pandrecht kan gevestigd worden op goederen zoals bijvoorbeeld voertuigen of voorraden)
- Borgstelling (een extra partij bij de lening betrekken)
Extra zekerheden kunnen fijn zijn, maar zijn vooral aan te raden als deze echt voelen als een noodzaak. Bedenk je dat het opstellen ervan extra tijd kost en daarmee ook flink wat extra kosten met zich mee kan brengen.
Een model leningsovereenkomst van SmartAgreements
Op de website van SmartAgreements vind je de standaard geldleningsovereenkomst. Op deze basisovereenkomst zijn de normale wettelijke regels rondom de terugbetaling van een lening van toepassing. Over het algemeen is deze geldleningsovereenkomst voldoende om jouw zaken rondom een lening goed te regelen. De afspraken staan met deze overeenkomst helder op papier en zullen voor beide partijen de benodigde duidelijkheid verschaffen. Dé basis voor een goede en langdurige relatie!
Stel hier jouw eigen geldleningsovereenkomst op. Jouw financiële overeenkomsten eenvoudig en snel geregeld dankzij SmartAgreements!