Layer 1
Het hoe, wat en wanneer van de aanzegplicht

3 minuten lezen



Heb jij een werknemer in dienst met een tijdelijk contract? Tegen het einde van het dienstverband ga je na of je de arbeidsovereenkomst verlengt of niet. Waar moet je als werkgever wat betreft juridische zaken dan op letten? In deze blog vertellen we je alles over aanzeggen.

Verlengen of beëindigen
Arbeidsovereenkomsten zijn er in alle soorten en maten. Heb jij met één van je werknemers een tijdelijk contract afgesloten? Dat noemen we ook wel een arbeidsovereenkomst bepaalde tijd. Wanneer je een tijdelijk contract van 6 maanden of langer hebt afgesloten, dan moet je als werkgever uiterlijk één maand voor de einddatum van het contract schriftelijk aangeven of je het contract verlengt of beëindigt. Dit noemen we de aanzegplicht.

Aanzeggen, aanzegplicht, aanzegging...
Je leest het goed, of je de werknemer nou in dienst houdt of besluit de overeenkomst te stoppen – in beide gevallen heb je een aanzegplicht. Aanzeggen is simpelweg de mededeling wat er gebeurt als het contract eindigt. Volgens de aanzegplicht moet de aanzegging uiterlijk één maand voor het aflopen van de arbeidsovereenkomst plaatsvinden. De aanzegplicht geldt bij tijdelijke contracten van 6 maanden en langer.

Schriftelijk bewijs
Het aanzeggen moet schriftelijk worden vastgelegd, ongeacht of de overeenkomst wel of niet verlengd wordt, en ook als de beslissing al mondeling is toegelicht. Het is natuurlijk wel een goede gewoonte om in een gesprek de beslissing toe te lichten, maar of je daarvoor kiest is aan jou. Voor schriftelijke vastlegging, gebruiken veel werkgevers een aanzegbrief tijdelijk contract. In zo'n brief staat bijvoorbeeld op welke manier de eindafrekening plaatsvindt als het contract niet verlengd wordt, of, bij verlenging, welk type overeenkomst er wordt aangeboden.

Wat als jouw werkgever te laat is met aanzeggen?
Het kan voorkomen dat jij als werknemer te laat of niet wordt geïnformeerd over het aflopen van je arbeidscontract. Als dit het geval is, dan heb je recht op een eenmalige vergoeding, de aanzegvergoeding. Je hebt hier recht op ongeacht of je contract wel of niet wordt verlengd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je bruto maandsalaris: ben je niet geïnformeerd, dan krijg je één bruto maandsalaris. Word je te laat geïnformeerd, dan krijg je een vergoeding naar rato: is de werkgever bijvoorbeeld één week te laat, dan krijg je een vergoeding van één weeksalaris. Het recht op een aanzegvergoeding vervalt na 3 maanden. Dit noemen we de vervaldatum.

Goed werkgeverschap
Die alinea hierboven heb jij als werkgever vast ook meegelezen. Zorg er dus voor dat je je werknemer op tijd informeert over het aflopen van de arbeidsovereenkomst – niet alleen vanwege de financiële gevolgen, maar ook om op een goede manier met je personeel om te gaan. Door hen te informeren, weten ze waar ze aan toe zijn.

De aanzegbrief tijdelijke contract is precies het document dat je nodig hebt om je werknemer te informeren. Je stelt hem eenvoudig en snel op met onze tool. Succes!

Gerelateerde artikelen

Heb jij een werknemer in dienst met een tijdelijk contract? Tegen het einde van het dienstverband ga je na of je de arbeidsovereenkomst verlengt of niet. Waar moet je als werkgever wat betreft juridische zaken dan op letten? In deze blog vertellen we je alles over aanzeggen.

Lees meer
Verberg

Bedankt!