Layer 1
De vaste arbeidsomvang voor oproepkrachten

2 minuten lezen

Heb jij oproepkrachten in dienst met een oproepovereenkomst zoals een nulurencontract, voorovereenkomst of min-maxcontract? Enig idee hoeveel contracten je een oproepkracht mag aanbieden en wanneer je een aanbod voor vaste arbeidsomvang moet aanbieden? Leggen we je uit!

In Nederland kennen we verschillende vormen van arbeidsovereenkomsten. Het meest bekend zijn de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde en onbepaalde tijd. Daarnaast kennen we nog de oproepovereenkomsten, zoals het nulurencontract, de voorovereenkomst en het min-maxcontract. Oproepovereenkomsten bieden je het grote voordeel dat je werknemers kunt inzetten op oproepbasis. Je beschikt daarmee over flexibiliteit voor wanneer je iemand inroostert of oproept en kunt zo personeelskosten laag houden. Lees ook onze blog ‘Het hoe en wat van het nulurencontract’ om meer over deze vorm van de oproepovereenkomst te leren.

Aantal tijdelijke contracten dat je mag aanbieden
Je kunt oproepovereenkomsten aanbieden voor bepaalde en voor onbepaalde tijd. Voor onbepaalde tijd betekent dat de overeenkomst geen vooraf vastgestelde einddatum heeft. Een overeenkomst voor bepaalde tijd eindigt wanneer de vastgestelde periode voorbij is. Net als bij een ‘normale’ arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, mag je een werknemer tot 3 overeenkomsten binnen 36 maanden aanbieden. Hierna volgt automatisch een vast contract. Dit is bij wet bepaald.

Vaste arbeidsomvang
Dan is er nog iets om rekening te houden bij oproepovereenkomsten: de vaste arbeidsomvang. Na een contractperiode van (minimaal) 12 maanden, is een werkgever verplicht om de werknemer een contract aan te bieden voor het aantal uren dat hij in de 12 voorgaande maanden gemiddeld heeft gewerkt. Dit noemen we een vaste arbeidsomvang. Dit aanbod kan voor bepaalde of onbepaalde tijd zijn en moet schriftelijk worden gedaan, met een bedenktermijn van minimaal één maand. Een werknemer is natuurlijk vrij om het aanbod te weigeren en op oproepbasis te blijven werken. Wanneer de werkgever geen aanbod doet, dan heeft de werknemer recht op doorbetaling van loon over het aantal uren dat hem aangeboden had moeten worden. Let dus goed op en wees alert op deze bepaling.

Met SmartAgreements maak je eenvoudig zelf een nulurencontract. Alle bepalingen zijn hierin meegenomen, zodat je zeker weet dat de overeenkomst volledig en rechtsgeldig is. Ga aan de slag met het nulurencontract!

Gerelateerde artikelen

Enig idee hoeveel contracten je een oproepkracht mag aanbieden en wanneer je een aanbod voor vaste arbeidsomvang moet aanbieden?

Lees meer
Verberg

Bedankt!