Layer 1
Hoe gebruik je de brief Ontslag tijdens proeftijd?


In welke situaties kun je de brief Ontslag tijdens proeftijd gebruiken? Waarom zou je gebruikmaken van dit document? Hoe zorg je dat je een nette en correcte brief verstuurt? Je leest het in onze blog!

Het opnemen van proeftijd in een arbeidsovereenkomst kan van pas komen in de kennismakingsperiode tussen een nieuwe werknemer en werkgever. Proeftijd geeft flexibiliteit en juridische bescherming voor als het om de een of andere reden geen goede match blijkt te zijn. Er zijn wel wat voorwaarden voor wanneer je proeftijd mag opnemen in een arbeidsovereenkomst en wanneer proeftijd ongeldig is. Dat leggen we in onze blog over dit onderwerp uit.

Wat is de Brief Ontslag tijdens proeftijd?
Blijkt het inderdaad geen match te zijn, dan kun je een arbeidsovereenkomst in de proeftijd relatief eenvoudig opzeggen. Het opzeggen van het contract wil je op een nette en correcte manier verzorgen. Als werkgever gebruik je daarvoor de brief Ontslag tijdens proeftijd (of: Proeftijdontslag). Dit is een formeel middel om als werkgever de arbeidsrelatie te beëindigen binnen de afgesproken proeftijd. Naast dat het een mededeling aan de werknemer is, is het ook een middel om schriftelijk vast te leggen wat er gaat gebeuren.

Wanneer gebruik je de brief Ontslag tijdens proeftijd?
Zoals de naam van het document al doet vermoeden, gebruik je deze brief gedurende de periode dat de proeftijd nog loopt. Uit respect voor de werknemer doe je er goed aan om de brief zo snel mogelijk te versturen, dus bijvoorbeeld zodra je tot je besluit gekomen bent om over te gaan tot het ontslag. Is de proeftijd inmiddels verlopen (of ben je geen proeftijd overeengekomen), dan kun je de arbeidsovereenkomst opzeggen met een formeel ontslag, daar neem je andere stappen voor.

Heb je de proeftijd opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan kun je het contract ook opzeggen voordat deze begonnen is, dus nog vooraf aan de eerste werkdag. Het zal niet vaak voorkomen, maar het is goed om te weten dat je deze mogelijkheid hebt!

Proeftijdontslag schriftelijk en mondeling toelichten?
We raden aan om de brief Ontslag tijdens proeftijd schriftelijk en aangetekend te versturen. Dan heb je bewijs dat de brief is ontvangen en dat biedt juridische bescherming als het nodig is. Of je het ontslag ook mondeling toelicht, is aan jou. Veel werknemers zullen het wel op prijs stellen om duidelijk maar ook vriendelijk geïnformeerd te worden over het einde van de arbeidsovereenkomst.

Wat staat er in de brief Proeftijdontslag?
Informeer de werknemer schriftelijk dat de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Benoem ook de einddatum (bijvoorbeeld per direct). Als de werknemer er niet om vraagt, is het niet verplicht om een reden te geven voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd, maar ook deze keuze is aan jou. Als je een reden toevoegt, denk er dan om dat dit een functionele of bedrijfseconomische reden is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de werknemer onvoldoende functioneert, of de financiële omstandigheden in je bedrijf. Wees daarbij zorgvuldig in je woordkeuze en hoe je de reden opschrijft. Onder sommige omstandigheden kan de reden en daarmee het ontslag namelijk ongeldig zijn.

De brief is verder een nette, zakelijke brief. Denk aan het opnemen van de gegevens van verzender en ontvanger, datum, onderwerp en ondertekening. De brief mag ondertekend worden door iemand die je bedrijf rechtsgeldig vertegenwoordigt, zoals de directeur, eigenaar of HR-functionaris.

Zeker weten dat je een nette brief Ontslag tijdens proeftijd verstuurt? Gebruik de tool van SmartAgreements. Zo maak je eenvoudig een heldere, correcte brief met alle benodigde onderdelen.


Gerelateerde artikelen

In welke situaties kun je de brief Ontslag tijdens proeftijd gebruiken? Waarom zou je gebruikmaken van dit document? Hoe zorg je dat je een nette en correcte brief verstuurt? Je leest het in onze blog!

Lees meer
Verberg

Bedankt!