Layer 1
Proeftijd opnemen in een arbeidsovereenkomst?

4 minuten lezen


Starten met een nieuwe baan of iemand aannemen is altijd spannend. De proeftijd biedt dan uitkomst. Het geeft je de ruimte om elkaar te leren kennen. Klikt het niet? Dan kun je het contract zonder probleem opzeggen. Als je de proeftijd goed vastlegt tenminste. Benieuwd hoe een proeftijd precies werkt? Lees snel verder.

Proeftijd is geen vast onderdeel van een arbeidsovereenkomst. Je moet er dus echt voor kiezen om dit in je overeenkomst op te nemen. Neem je een baan aan? Dan hoef je er dus niet mee akkoord te gaan. En als werkgever hoef je het er niet in te zetten. Bij een tijdelijk contract van 6 maanden of korter mag er geen proeftijd worden afgesproken.

Hoe lang duurt de proeftijd?
Een proeftijd kan één of twee maanden duren en start op de eerste werkdag.

Proeftijd mag één maand duren bij:

  • een tijdelijke arbeidsovereenkomst van langer dan 6 maanden.
  • een tijdelijke arbeidsovereenkomst die korter duurt dan 2 jaar.
  • een tijdelijke arbeidsovereenkomst zonder duidelijke einddatum.

Proeftijd mag twee maanden duren bij:

  • een vast contract.
  • een tijdelijke overeenkomst die twee jaar of langer duurt.

Als er iets anders dan bovenstaande in de proeftijd staat, is deze ongeldig. En is de proeftijd vastgelegd in de cao? Dan kunnen er andere regels gelden. In dat geval gelden altijd de regels zoals die in de cao staan.

Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin staan afspraken over arbeidsvoorwaarden die verschillen per bedrijfstak. Een cao kan verplicht zijn voor een hele bedrijfstak. Zit je daar als werkgever in, of werk je bij een bedrijf in die sector, dan ben je gebonden aan die cao.

Moet je de proeftijd vastleggen?
Als je met een proeftijd wil werken, moet hier altijd iets over instaan in de arbeidsovereenkomst. Als de proeftijd in de cao is vastgelegd hoef je hier geen details over op te nemen. Het is dan genoeg om naar de cao te verwijzen. Leg die verwijzing dus wel duidelijk vast in de overeenkomst, want alleen een mondelinge afspraak is niet genoeg.

Opzeggen tijdens de proeftijd
Tijdens de proeftijd mag de werkgever of de werknemer opzeggen. Voor opzegging is geen duidelijke reden of motivatie nodig en er geldt ook geen opzegtermijn. Bij ontslag moet de werkgever wel een transitievergoeding betalen aan de werknemer. Ook als je ziek bent blijft de proeftijd gelden en mag je gewoon ontslagen worden.

De proeftijd is zelfs zo flexibel dat je al mag opzeggen vóór de proeftijd ingaat. Voor de eerste werkdag dus. Dit laatst komt zelden voor, toch is het goed om te weten.

Wanneer is een proeftijd ongeldig?
We hebben hierboven al laten zien waar een proeftijd aan moet voldoen. Toch is het handig om nog even op een rijtje te zetten wanneer een proeftijd ongeldig is. Proeftijd is ongeldig als:

  • De proeftijd niet in het contract staat.
  • De proeftijd te lang is.
  • Er verschillende afspraken zijn gemaakt over de lengte van de proeftijd.
  • De proeftijd pas wordt afgesproken als de werknemer al is begonnen.
  • De proeftijd wordt aangepast wanneer deze al is ingegaan.
  • Je een tweede contract aanbiedt waarin geen wijzigingen zijn in de functie-eisen.

Als de proeftijd ongeldig is, mag je iemand niet ontslaan of mag je geen ontslag nemen. Daar gaat het hele idee van de proeftijd. Zorg dus dat je een proeftijd op de juiste manier vastlegt.

SmartAgreements biedt je een arbeidsovereenkomst op maat. Stel nu zelf je arbeidsovereenkomst bepaalde tijd (tijdelijk) of onbepaalde tijd (vast) op. Inclusief proeftijd en alle andere bepalingen die niet mogen missen in een goede overeenkomst.

Gerelateerde artikelen

Starten met een nieuwe baan of iemand aannemen is altijd spannend. De proeftijd biedt dan uitkomst. Het geeft je de ruimte om elkaar te leren kennen. Klikt het niet? Dan kun je het contract zonder probleem opzeggen.

Lees meer
Verberg

Bedankt!