Layer 1
Brief ontslag tijdens proeftijd

Je hebt een medewerker aangenomen die nu in de proeftijd zit. Dit is de tijd om te kijken of het goed klikt tussen het bedrijf en je nieuwe medewerker. Kom je tot het besluit dat het beter is om niet verder te gaan met deze medewerker en het contract op te zeggen, dan verstuur je een brief ontslag tijdens proeftijd (ook wel proeftijdontslag brief).

Brief ontslag tijdens proeftijd

Tijdens de proeftijd mag de werkgever of de werknemer het contract opzeggen. Voor opzegging is geen duidelijke reden of motivatie nodig en er geldt ook geen opzegtermijn. Let op: proeftijd is geen vast onderdeel van een arbeidsovereenkomst. Je moet er dus echt voor kiezen om dit in je overeenkomst op te nemen. Neem je een baan aan? Dan hoef je er dus niet mee akkoord te gaan.

Op zoek naar meer informatie over het opnemen van proeftijd in een arbeidscontract? Lees onze blog over dit onderwerp.

Schriftelijk en aangetekend per post

Als je besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen tijdens de proeftijd, leg dit dan schriftelijk vast. De brief proeftijdontslag is hier een geschikt middel voor. Met deze brief laat je de medewerker schriftelijk weten dat het contract eindigt, ongeacht of je het ook mondeling toelicht. Het heeft de voorkeur om deze aangetekend te versturen, dan heb je bewijs dat de brief is ontvangen.

Wat staat er in een brief ontslag tijdens proeftijd?

Informeer de werknemer schriftelijk dat de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt, en benoem ook de einddatum (bijvoorbeeld per direct). Als de werknemer er niet om vraagt, is het niet verplicht om een reden te geven voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd. Het wordt natuurlijk vaak op prijs gesteld als je wel een reden geeft. Als je besluit een reden te geven, doe dit dan zorgvuldig. Een discriminatoire reden zoals zwangerschap, chronische ziekte, etc. zou rechtsongeldig verklaard kunnen worden. Je kunt wel een functionele reden geven, zoals onvoldoende functioneren, of een bedrijfseconomische reden, bijvoorbeeld een reorganisatie. De brief is verder een nette, zakelijke brief. Denk aan het opnemen van de gegevens van verzender en ontvanger, datum, onderwerp en ondertekening.

Op welke termijn verstuur je een brief ontslag tijdens proeftijd?

Wij raden aan je werknemer zo snel mogelijk te informeren, ook uit respect voor de werknemer. Verstuur de brief in elk geval voordat de proeftijd is afgelopen, anders valt
het ontslag buiten de proeftijd.

Het opzeggen van een contract, ook tijdens de proeftijd, wil je op een nette en correcte manier verzorgen. Hulp nodig bij het opstellen van je brief? Gebruik onze tool. Zo weet je zeker dat jouw brief correct en volledig is.

Meer laten zien
SmartAgreements prijs:
€ 19,-

(excl. BTW)
Opgesteld door

Hoe werkt het

Kies een document
Personaliseer je document
Ontvang per e-mail
Onderteken
FAQ Brief ontslag tijdens proeftijd
Mag opzegging tijdens de proeftijd mondeling gedaan worden?

In de praktijk kan een werkgever niet anders dan schriftelijk opzeggen. Mondelinge opzegging leidt tot bewijsproblemen. Daarom gebruiken werkgevers doorgaans een brief proeftijdontslag. Je kunt er wel voor kiezen om daarnaast het ontslag mondeling toe te lichten.

Mag ik proeftijd opnemen in de arbeidsovereenkomst?

Ja, je mag een periode van proeftijd opnemen in de arbeidsovereenkomst, al gelden daar wel veel regels voor. We lichten alle regels toe in deze blog.

Hoelang mag de proeftijd duren?

Een proeftijd kan één of twee maanden duren en start op de eerste werkdag. Proeftijd mag één maand duren bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst van langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar, en/of zonder duidelijke einddatum. Proeftijd mag twee maanden duren bij een vast contract of een tijdelijke overeenkomst van langer dan 2 jaar. Lees meer in onze blog.

Heb ik een aanzegbrief (niet verlengen) nodig bij een proeftijdontslag?

Nee, een brief proeftijdontslag is alles wat je nodig hebt. De aanzegbrief gebruik je als je een medewerker in dienst hebt met een tijdelijk contract. In deze brief laat je weten of je het contract wel of niet verlengt nadat deze afloopt. Meer weten over de aanzegbrief? Lees hier verder.

Meer

Snel en makkelijk!

"Het creëren van een juridisch document is makkelijk en snel gedaan! Binnen 2 klikken kon ik al de juiste documenten voor mijn bedrijf vinden!"

- Bjorn Waaijer, SportIT

Bedankt!