Layer 1
Brief officiële waarschuwing

Een officiële waarschuwing is een schriftelijk bericht van de werkgever aan een werknemer die zich op een manier heeft gedragen die de werkgever niet accepteert. Vaak wordt een waarschuwing tijdens een reeks gebeurtenissen gegeven die kunnen leiden tot non-actiefstelling of ontslag.

Brief officiële waarschuwing

Een officiële waarschuwing geef je niet zonder goede reden. Het is een ernstige waarschuwing en mag daarom alleen worden gebruikt als de gedraging van de werknemer zo erg was dat een waarschuwing op zijn plaats is. Het is een op papier gestelde waarschuwing die in het personeelsdossier wordt opgeborgen. Deze waarschuwing kan worden gebruikt bij eventuele latere disciplinaire maatregelen zoals schorsing of ontslag. Vaak wordt een waarschuwing tijdens een reeks gebeurtenissen gegeven die kunnen leiden tot non-actiefstelling of ontslag.

Wil je er zeker van zijn dat je officiële waarschuwing correct en volledig is? Met SmartAgreements stel je de brief eenvoudig zelf op.

Maak nu een brief officiële waarschuwing met SmartAgreements.

Elke juridische template wordt gecreëerd, onderhouden en beheerd door advocaten van de beste advocatenkantoren. Zo krijg jij altijd content van de hoogste kwaliteit.

Meer laten zien
SmartAgreements prijs:
€ 19,-

(excl. BTW)
Opgesteld door

Hoe werkt het

Kies een document
Personaliseer je document
Ontvang per e-mail
Onderteken
FAQ Brief officiële waarschuwing
Wanneer mag je een werknemer een officiële waarschuwing geven?

Een officiële waarschuwing is een ernstige waarschuwing en mag daarom alleen worden gebruikt als de gedraging van de werknemer zo erg was dat een waarschuwing op zijn plaats is. Deze gedraging kan bestaan uit een actieve handeling of juist een nalaten van de werknemer. Welk gedrag is toegestaan en welk gedrag niet, blijkt uit communicatie van de werkgever. Zo kan het personeelsreglement of bedrijfsreglement gedragsregels bevatten.

Hoe geef je een werknemer een officiële waarschuwing?

Als je besluit een werknemer een officiële waarschuwing te geven, dan stuur je de brief officiële waarschuwing schriftelijk en per post, nadat je met de werknemer in gesprek bent geweest. In de brief informeer je de medewerker schriftelijk over de situatie. Het heeft de voorkeur om de brief aangetekend te versturen, dan heb je bewijs dat de brief is ontvangen.

Wat staat er in een officiële waarschuwing?

Informeer de werknemer schriftelijk naar aanleiding van het gesprek over de situatie. Benoem waarom de werknemer de waarschuwing ontvangt en geef eventueel een toelichting. Geef aan wat de consequenties zijn als zijn gedrag niet verandert, maar ook dat je hoopt op verbetering van het gedrag van de medewerker. De brief is verder een nette, zakelijke brief. Denk aan het opnemen van de gegevens van verzender en ontvanger, datum, onderwerp en ondertekening.

Wat zijn de gevolgen van een officiële waarschuwing?

Met het geven van een officiële waarschuwing, hoop je natuurlijk dat het verweten gedrag van de werknemer niet meer voorkomt. Is dit niet het geval? Een officiële waarschuwing kan de opmaat zijn naar verdere maatregelen, zoals schorsing. Het is doorgaans niet voldoende om direct over te gaan op ontslag.

Kan een werknemer na één officiële waarschuwing ontslagen worden?

In de rechtspraak blijkt dat één waarschuwing doorgaans niet voldoende reden is om direct over te gaan op ontslag. Dit volgt meestal na meerdere waarschuwingen of na een waarschuwing en andere disciplinaire maatregelen die daarop volgen.

Hoe lang is een officiële waarschuwing geldig?

De maximale duur van een officiële waarschuwing is niet vastgelegd. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder waarde er gehecht mag worden aan de geldigheid van een schriftelijke waarschuwing. De geldigheid van de waarschuwing hangt natuurlijk ook af van de ernst van de gedraging en het aantal waarschuwingen dat de werknemer heeft gehad.

Wanneer vervalt een officiële waarschuwing?

Aan de officiële waarschuwing in het personeelsdossier kan een einddatum worden gekoppeld wanneer de werknemer niet opnieuw ongewenst gedrag vertoont. Gaat het om een onterecht gegeven waarschuwing in het personeelsdossier, dan kan werknemer verzoeken om deze uit het dossier te verwijderen.


Wat kan een werknemer doen tegen een officiële waarschuwing?

Als een werknemer het niet eens is met een officiële waarschuwing, kan deze een brief sturen aan de werkgever. In deze brief kan de werknemer aangeven waarom hij of zij het niet eens is met de waarschuwing. Daarnaast kan de werknemer aan werkgever vragen om de waarschuwing in te trekken en om de waarschuwing niet op te nemen in het personeelsdossier. Deze brief wordt aangemerkt als bezwaar van de werknemer.

Hoe kan de werkgever reageren op een bezwaar van de werknemer?

Wat de beste reactie is van de werkgever op een bezwaar van werknemer, hangt af van omstandigheden van het geval. Dat betekent dat er dus niet één passende oplossing is die een werkgever in elke situatie kan toepassen. De feitelijke gedragingen van de werknemer moeten altijd in hun context bekeken worden om te kunnen oordelen wat de meest passende oplossing is.

Bij welke arbeidscontractvormen kan een officiële waarschuwing worden gegeven?

Een officiële waarschuwing kan bij elke contractvorm aan de werknemer worden gegeven. Dit geldt dus ook bij flexibele arbeidsrelaties.

Meer

Word ook partner van SmartAgreements!

Bij SmartAgreements zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om ondernemers te helpen. Zie jij kansen voor een samenwerking? We zijn benieuwd wat je voor ogen hebt. Neem contact met ons op!

Snel en makkelijk!

"Het creëren van een juridisch document is makkelijk en snel gedaan! Binnen 2 klikken kon ik al de juiste documenten voor mijn bedrijf vinden!"

- Bjorn Waaijer, SportIT

Document zelf opstellen. Een officiële waarschuwing is een schriftelijk bericht van de werkgever aan een werknemer die zich op een manier heeft gedragen die de werkgever niet accepteert. Beantwoord vragen binnen enkele minuten en genereer een officiële waarschuwingsbrief.

Lees meer
Verberg

Bedankt!