Layer 1
Waarom je als ondernemer Algemene Voorwaarden nodig hebt

Weleens nagedacht of je voor de producten of diensten die je levert ook Algemene Voorwaarden zou moeten opstellen? Wij zeggen doen. Het waarom leggen we in deze blog aan je uit.

Wanneer je iets verkoopt, doe je dat op een bepaalde manier. En natuurlijk, de klant is koning en elke klant is uniek. Toch geldt dat niet voor hoe jij wat je verkoopt aan de man brengt. Grote kans dat je daarin zoveel mogelijk standaardiseert. Oftewel: als je bijvoorbeeld de ene klant de mogelijkheid biedt om binnen 30 dagen na levering te betalen, dan mag de volgende klant dat ook. Dit soort afspraken en bepalingen kun je vastleggen in een document dat Algemene Voorwaarden heet. Daar heb je vast eerder van gehoord. Wat heb je als ondernemer aan het opstellen van Algemene Voorwaarden?

Algemene Voorwaarden beschermen jou en je onderneming
Algemene Voorwaarden zijn de randvoorwaarden en standaardbepalingen van hoe jij zakendoet. Je hebt het in dit document dus bijvoorbeeld niet over de prijs van wat je levert. Met Algemene Voorwaarden geef je je klanten duidelijkheid en vertel je helder wat ze wel en niet van je mogen verwachten als ze een overeenkomst met je sluiten. Wat er precies allemaal aan bod komt in het document, leggen we uit in deze blog. Eén van de grootste voordelen van werken met Algemene Voorwaarden is dat het je onderneming beschermt. Je kunt namelijk beschrijven hoe je omgaat met situaties van overmacht en waar je wel en niet aansprakelijk voor bent. Dat leggen we uit aan de hand van twee voorbeelden.

Overmacht en aansprakelijkheid
Stel dat je een onderneming hebt en je diensten aanbiedt als grafisch vormgever. Je hebt een opdracht gekregen om een nieuwe organisatiehuisstijl te ontwerpen en je hebt nog tot het eind van de middag om de afgesproken deadline te halen. Je bent hard aan het werk als plots de stroom en daarmee ook het internet uitvalt. Als je in dit geval je opdracht niet op tijd kunt aanleveren, kun je er niets doen. In dit geval is er sprake van overmacht. In het document Algemene Voorwaarden dat je met SmartAgreements maakt, staat daarom dat je bij overmacht de gemaakte overeenkomst mag opschorten en niet aansprakelijk bent voor eventuele schade bij de klant. Opschorten betekent dat je afspraken en verplichtingen (tijdelijk) opheft. In dit geval dek je met je Algemene Voorwaarden dus af dat je door de stroomuitval je deadline niet haalt.

Of misschien werk je als tekstschrijver en heb je voor een klant een artikel geschreven over een specialistisch onderwerp. De kennis die je voor het schrijven van dit artikel nodig had, heb je ontvangen van je klant. Later blijkt dat die informatie onjuist is en dat jouw klant daar problemen mee krijgt bij derden. Hij kan niet bij jou aankloppen en zijn hand ophouden voor een schadevergoeding, want jij hebt je artikel gebaseerd op de informatie die door hem bij jou was aangeleverd. Je bent dus niet aansprakelijk voor de schade die hij lijdt. In je Algemene Voorwaarden kun je hiervoor een bepaling voor ‘vrijwaring tegen aanspraken van derden’ opnemen, zoals we dat noemen. Dan spreek je in je overeenkomst met de klant af dat jij niet aansprakelijk bent in dit soort situaties. Zonder deze bepaling ben je misschien alsnog niet aansprakelijk, maar dan moet je dit eerst bewijzen in een proces van juridisch getouwtrek. Het opnemen van de juiste bepalingen is dus belangrijk, omdat het je ook een hoop discussie en gedoe kan besparen.

Meervoudig bruikbaar
Dan het andere grote voordeel van werken met Algemene Voorwaarden: het document is meervoudig te gebruiken. Dat betekent dat je als ondernemer niet voor elke nieuwe overeenkomst nieuwe voorwaarden hoeft op te stellen. Je denkt vooraf goed na over welke bepalingen en regels je wil afspreken en legt deze vervolgens voor aan elke klant die een overeenkomst wil sluiten. Algemene Voorwaarden zijn dus precies hét recept voor het standaardiseren van de manier waarop je zakendoet. Elke overeenkomst onder dezelfde omstandigheden, voor iedereen dezelfde heldere afspraken.

En als je toch wat wil wijzigen? Daar lees je meer over in onze blog over dit onderwerp.

Op SmartAgreements vind je Algemene Voorwaarden die geschikt zijn voor verschillende digitale diensten zoals de ontwikkeling van websites, apps of software, marketingdiensten zoals social media- of online advertentiebeheer. Denk dan aan het beheer van iemands socialmediakanalen of het instellen en bijhouden van online advertenties. Je kan ook deze Algemene voorwaarden gebruiken voor grafische vormgeving en contentcreatie. Voorbeelden hiervan zijn afbeeldingen, teksten, video’s en illustraties. Met onze tool maak je Algemene Voorwaarden eenvoudig zelf!

Gerelateerde artikelen

Weleens nagedacht of je voor de producten of diensten die je levert ook Algemene Voorwaarden zou moeten opstellen? Wij zeggen doen. Het waarom leggen we in deze blog aan je uit.

Lees meer
Verberg

Bedankt!