Algemene Voorwaarden zijn belangrijk voor je onderneming. Je maakt met je klanten afspraken over jullie overeenkomst en legt deze vast. Om wat voor afspraken kan het gaan? Dat leggen we aan je uit!
Dat je er als ondernemer goed aan doet om Algemene Voorwaarden op te stellen en te hanteren, leggen we in onze blog over dit onderwerp aan je uit. Wanneer je besluit om ermee aan de slag te gaan, is de volgende hindernis de inhoud van je document Algemene Voorwaarden. Gelukkig kun je met SmartAgreements eenvoudig Algemene Voorwaarden opstellen. In deze blog leggen we uit welke onderwerpen en bepalingen er aan bod komen in ons document.
Over wie en wat hebben we het?
Je gebruikt Algemene Voorwaarden bij het aangaan van een eerste overeenkomst tussen jou en je klant. Net als in de dagelijkse omgang met mensen, is het netjes om jezelf even voor te stellen. Daarom beginnen onze Algemene Voorwaarden met een korte introductie over jou. We bepalen je identiteit, zodat de klant weet met wie hij zakendoet. Daarna volgen de definities. Algemene Voorwaarden zijn meervoudig bruikbaar en daarom omschrijven we wat we bedoelen met bepaalde termen. Denk dan bijvoorbeeld aan termen als ‘Levering’, 'Prestaties’ en ‘Overeenkomst’. Je vindt aan het begin van het document een overzicht van alle definities, hun betekenis en de toepassing op de overeenkomst. Zo maak je het document toepasbaar voor alle klanten en is voor iedereen duidelijk wat er wordt bedoeld.
Wanneer gelden de Algemene Voorwaarden?
Het volgende onderdeel is de Toepasselijkheid. Daarin wordt omschreven in welke situaties de voorwaarden van toepassing zijn. Voor overeenkomsten tussen een bedrijf en een consument gelden bijvoorbeeld afwijkende wettelijke regels vergeleken met de regels tussen twee bedrijven. Ook kun je hier benoemen of je de Algemene Voorwaarden eenzijdig mag wijzigen. In onze blog over het wijzigen van je Algemene Voorwaarden lees je onder welke omstandigheden je dit wettelijk wel en niet mag doen. Onder de Toepasselijkheid vallen verder bepalingen voor situaties waarin je te maken hebt met strijdigheid tussen je Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst, of met nietigheid van een of meerdere bepalingen.
Inhoudelijke bepalingen
De onderdelen die we tot nu toe hebben behandeld zijn eigenlijk het kader van je Algemene Voorwaarden. Noem het de spelregels over hoe de Algemene Voorwaarden kunnen worden gebruikt. Nu die duidelijk en helder omschreven zijn, is het tijd voor de inhoud. In de Algemene Voorwaarden die je met onze tool maakt, komen de volgende bepalingen aan bod:
- Aanbiedingen en acceptatie: offertes en wanneer een overeenkomst tot stand komt
- Herroepingsrecht: onder welke omstandigheden een consument een overeenkomst mag ontbinden
- Levertermijnen
- Prijzen en betaling: niet de daadwerkelijke prijzen, maar afspraken over uurtarieven, of je prijzen in- of exclusief btw vermeldt, mogelijkheid tot achteraf betalen, en wanneer je prijzen mag wijzigen, et cetera
- Uitvoering Overeenkomst: waar en op welke manier je de Overeenkomst uitvoert
- Intellectueel eigendom
- Overmacht
- Aansprakelijkheid en vrijwaring: wanneer een klant wel of geen recht heeft op een schadevergoeding bij schade
- Beëindiging Overeenkomst
- Toepasselijk recht en bevoegde rechter
Zoals je ziet, bestaan Algemene Voorwaarden uit veel verschillende, maar geen specifieke bepalingen. Ze moeten van toepassing zijn op elke overeenkomst die je met je klanten sluit, wat het tegelijk ook weer een handig document maakt om te hebben.
Zeker weten dat jouw document met Algemene Voorwaarden compleet is en juridisch waterdicht is? Met SmartAgreements maak je eenvoudig Algemene Voorwaarden die geschikt zijn voor verschillende digitale diensten zoals de ontwikkeling van websites, apps of software, marketingdiensten zoals social media- of online advertentiebeheer. Denk dan aan het beheer van iemands socialmediakanalen of het instellen en bijhouden van online advertenties. Je kan ook deze Algemene voorwaarden gebruiken voor grafische vormgeving en contentcreatie. Voorbeelden hiervan zijn afbeeldingen, teksten, video’s en illustraties. Ga aan de slag!