Layer 1
Wat is een NDA?

2 minuten lezen

Wat is een NDA

Soms wil je voorkomen dat bedrijfsinformatie voor iedereen openbaar is. Dat wil je al helemaal als het om bedrijfsgevoelige informatie gaat. In dit soort situaties kun je geheimhouding overeenkomen, met behulp van een geheimhoudingsovereenkomst. Hoe zit zo'n overeenkomst in elkaar? Dat leggen we uit in deze blog.

Weet je nog hoe dat vroeger ging? Je had iets onder vier ogen gedeeld met je beste vriend of vriendin en de volgende dag wist een andere klasgenoot ineens jouw geheim met iedereen op het schoolplein te delen. Had je toen maar een geheimhoudingsovereenkomst om op terug te vallen. Zo kan het ook op zakelijk gebied werken. Oké, misschien iets overdreven, maar je snapt wel waar we op doelen.

Afspraken over geheimhouding
Wanneer informatie wordt gedeeld tussen twee organisaties, is het lang niet altijd de bedoeling dat een derde partij deze informatie ook te horen of zien krijgt. Met een NDA, voluit ‘Non Disclosure Agreement’, leg je afspraken vast over het geheim houden van bepaalde informatie. We noemen zo’n NDA ook wel een geheimhoudingsovereenkomst. De overeenkomst verplicht een partij om bepaalde informatie die zij over de andere partij te weten komt, geheim te houden en dus niet aan anderen bekend te maken. In een NDA staan afspraken over verschillende aspecten van geheimhouding.

Een NDA kan van pas komen in alle situaties waarin je informatie deelt met een andere partij en je niet wil dat (een deel van) die informatie op straat komt te liggen. Daar lees je in de blog ‘Wanneer gebruik je een NDA?’ meer over.

Zakendoen zonder NDA?
Als je vertrouwelijke informatie deelt terwijl je geen NDA hebt opgesteld, loop je het risico dat die informatie ongestraft verder wordt gedeeld. Het openbaar maken van vertrouwelijke informatie is weliswaar ook zonder NDA meestal niet toegestaan, maar het is dan wel veel moeilijker om de openbaarmaking aan te pakken. Als er geen NDA overeengekomen is, kun je namelijk geen boete in rekening brengen in geval van overtreding van de afspraken, en heb je alleen maar aanspraak op schadevergoeding. Het probleem daarmee is dat het in de praktijk heel lastig is om je schade aan te tonen: hoeveel schade lijd je als je ontwerp of boekhouding op straat is komen te liggen? Dat zal meestal niet op een concreet bedrag zijn vast te stellen. Daarom is ons advies om wel een NDA op te stellen en zo je onderneming te beschermen. Als je afspraken vastlegt in een NDA, komt ook de hoogte van een eventuele schadevergoeding of boete aan bod.

Misschien heb je inmiddels besloten dat je graag een NDA wil opstellen, maar is het bepalen van de precieze inhoud nog een uitdaging. No worries, met onze tool heb je het zo geregeld! Wij helpen je om goede afspraken te maken over het geheimhouden van informatie. Maak jouw geheimhoudingsovereenkomst met SmartAgreements!

Gerelateerde artikelen

Wanneer informatie wordt gedeeld tussen twee organisaties, is het lang niet altijd de bedoeling dat een derde partij deze informatie ook te horen of zien krijgt. Met een NDA, voluit ‘Non Disclosure Agreement’, leg je afspraken vast over het geheim houden van bepaalde informatie.

Lees meer
Verberg

Bedankt!