Layer 1
Het hoe en wat van het nulurencontract

2 minuten lezen

Het nulurencontract maakt het mogelijk om een werknemer flexibel in te zetten. Hoe werkt dat in de praktijk en uit welke onderdelen bestaat een nulurencontract? Je leest het in onze blog.

Het nulurencontract is een handige, flexibele vorm van een arbeidscontract. Met een nulurencontract kun je een werknemer oproepen of inroosteren wanneer dat nodig is. Je betaalt de werknemer alleen voor het aantal uren dat deze werkt. Dat is precies waar het nulurencontract handig is: als je veel werk te doen hebt, kun je de juiste krachten hiervoor inzetten. Wanneer het weer rustiger is, kun je de personeelskosten laag houden.

Oproeptermijn bij een nulurencontract
Hoe werkt het oproepen van een oproepkracht met een nulurencontract? Tenzij anders is afgesproken in een cao, moet je als werkgever uiterlijk 4 dagen voor aanvang de werknemer oproepen om te komen werken. Als je een gemaakte werkafspraak wil afzeggen, is de termijn ook 4 dagen. Als de termijn niet wordt gehandhaafd, heeft de werknemer recht op loon over wat eerder is afgesproken. Voor iedere keer dat de werknemer wordt opgeroepen bestaat het recht op 3 uren loon, ook als de werkzaamheden korter zijn. Je roept de werknemer elektronisch op, bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp. Let op: doe je de oproep niet elektronisch, dan is de werknemer niet verplicht om aan de oproep gehoor te geven.

Hoe is een nulurencontract opgebouwd?
Omdat het een nulurencontract is, maak je in het contract geen afspraken over het aantal uur dat de werknemer zal gaan werken. De werknemer krijgt alleen loon betaald over het aantal uur dat hij werkt, en dat aantal uren kan dus ook 0 zijn.

In het contract staat verder vanaf welke datum de werknemer beschikbaar is om te werken. Je kunt een nulurencontract opstellen voor bepaalde en voor onbepaalde tijd. Een nulurencontract kan eindigen nadat het contract voor bepaalde tijd is afgelopen, of door opzegging. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd moet dit dan wel vooraf schriftelijk vastgelegd zijn, anders is de opzeggende partij een vergoeding verschuldigd aan de andere partij. De minimale opzegtermijn die je mag opnemen in een nulurencontract is voor zowel werknemer als werkgever 4 dagen, tenzij in de cao anders is afgesproken.

Verder spreek je in het nulurencontract ook secundaire arbeidsvoorwaarden af, net als bij andere arbeidsovereenkomsten. Denk dan bijvoorbeeld aan vakantiegeld en pensioenopbouw. Dan is er nog iets om rekening mee te houden, wat we uitleggen in onze blog ‘De vaste arbeidsomvang voor oproepkrachten’. In die blog lees je hoeveel contracten je een oproepkracht mag aanbieden en wat ‘vaste arbeidsomvang' betekent.

In het nulurencontract dat je met SmartAgreements komen alle genoemde onderdelen aan bod. Met onze tool maak je een compleet nulurencontract!

Gerelateerde artikelen

Het nulurencontract maakt het mogelijk om een werknemer flexibel in te zetten. Hoe werkt dat in de praktijk en uit welke onderdelen bestaat een nulurencontract?

Lees meer
Verberg

Bedankt!