Layer 1
Alles over de nieuwe arbeidsmarktregels

2 minuten lezen

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, heeft kortgeleden de nieuwe maatregelen aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Het doel van de maatregelen is om te zorgen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Steun voor kleine ondernemers
De afspraken zijn gemaakt in samenwerking met vakbonden en werkgeverorganisaties en richten zich onder andere op kleine ondernemers. Zo komen er nieuwe regels die werkgevers van kleine bedrijven ondersteunen bij langdurige ziekte van een werknemers. Ook komt er een regeling voor werkgevers die worden getroffen door een crisis of calamiteit die buiten het ondernemersrisico valt. Denk dan bijvoorbeeld aan de coronacrisis van de afgelopen jaren, toen in sommige sectoren ineens veel minder werk voor handen was.

Voor zzp’ers komen er nieuwe regels die gericht zijn op zekerheid in de vorm van een vangnet: een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Nulurencontract verdwijnt – maar niet volledig
Verder zijn er afspraken gemaakt die de werknemers meer zekerheid moeten geven. Zo komen er maatregelen tegen het langdurig van tijdelijk contract naar tijdelijk contract gaan. Dit is de zogenaamde draaideurconstructie. Volgens de nieuwe regels mag je na drie aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever, pas na vijf jaar een nieuw contract aangeboden krijgen. Nu is die periode nog zes maanden.

Voor mensen die langere tijd hetzelfde werk doen moet een (vast) contract het uitgangspunt worden. Daarom zal de oproepovereenkomst in de vorm van het nulurencontract verdwijnen. In plaats daarvan komt er een basiscontract met een minimaal aantal uren dat vooraf is vastgesteld.

Goed om te weten: voor studenten en scholieren die maximaal 16 uur per week (gemiddeld, op jaarbasis) werken blijft het huidige nulurencontract wel bestaan. Daarnaast moeten de hervormingen nog door de Tweede Kamer en vervolgens door de Eerste Kamer worden aangenomen. Wanneer de nieuwe regels ingaan, is dus nog niet bekend. Overweeg je dus een nulurencontract op te stellen voor een (nieuwe) werknemer, dan kan dit nog gewoon.

We hopen dat je nu weer helemaal op de hoogte bent van de aangekondigde vernieuwingen. Snel verder met ondernemen, maar wel met de juiste, juridische basis? Bekijk ons aanbod!

Gerelateerde artikelen

Onze regering heeft een pakket van maatregelen gepresenteerd die de arbeidsmarkt moeten hervormen. Wat houden de nieuwe maatregelen in?

Lees meer
Verberg

Bedankt!