Layer 1
Zakelijke lening

Wie geld leent van een bank of andere geldverstrekker, krijgt automatisch een contract onder zijn neus. Niet meer dan logisch, zo vinden we. Hoe zijn de zaken geregeld wanneer je als bedrijf een lening aangaat met een andere ondernemer of particulier? Daar gebruik je een overeenkomst van geldlening voor.

Zakelijke lening

Bij zakelijke lening bijvoorbeeld tussen zzp'er of mkb'eris het verstandig de gemaakte afspraken contractueel vast te leggen in een geldleningsovereenkomst of leningsovereenkomst. Het is voor alle betrokken partijen fijn als de zaken duidelijk op papier staan. Hiermee creëer je duidelijkheid en beschik je over een juridisch document om op terug te vallen als dat nodig is.

In de geldleningsovereenkomst zonder extra zekerheden (zoals die je met SmartAgreements kunt maken), is ook een aantal bijzondere voorwaarden opgenomen. Een voorbeeld hiervan zijn de opeisingsgronden, waarmee wordt aangegeven wat er gebeurt wanneer een leningnemer niet meer kan betalen, in staat van faillissement verkeert of partij is bij een juridische fusie of splitsing.

Wil je een lening tussen familie, vrienden of andere particulieren vastleggen? Gebruik dan een onderhandse leningsovereenkomst.

Maak nu een leningsovereenkomst met onze tool.

Elke juridische template wordt gecreëerd, onderhouden en beheerd door advocaten van de beste advocatenkantoren. Zo krijg jij altijd content van de hoogste kwaliteit.

Meer laten zien
SmartAgreements prijs
€ 79,-
€ 49,-

(excl. BTW)
Opgesteld door

Hoe werkt het

Kies een document
Personaliseer je document
Ontvang per e-mail
Onderteken
FAQ Geldleningsovereenkomst
Waarom heb ik een geldleningsovereenkomst nodig?

Als je geld van iemand leent of geld aan iemand leent, dan maak je daar afspraken over. Het is verstandig die afspraken in een overeenkomst op te schrijven, onder meer om te kunnen bewijzen welke afspraken je hebt gemaakt. De geldleningsovereenkomst helpt je ook om na te denken over bepaalde onderwerpen die je misschien was vergeten, zoals een rentevergoeding of de aflossingstermijnen. Lees in onze blog meer over wat een geldleningsovereenkomst precies inhoudt.

Is het nodig de geldleningsovereenkomst door een notaris te laten vastleggen?

Nee, dat is niet verplicht. Normaliter worden geldleningsovereenkomsten niet bij de notaris vastgelegd. Het kan wel. Je hebt dan nog beter bewijs van het feit dat je een overeenkomst hebt gesloten en wat de inhoud daarvan is.

Wat kan de leninggever doen als de leningnemer de lening niet terugbetaalt?

In dat geval zijn er allerlei mogelijkheden. Het korte antwoord is: de meest gebruikelijke route is dat een rechter vaststelt dat de leningnemer een bedrag verschuldigd is aan de leninggever. Daarna kan de leninggever beslag leggen op eigendommen van de leningnemer en deze (laten) verkopen. De leninggever kan met de opbrengst de lening betaald krijgen.

Wat is rente?

Rente is het extra bedrag dat geldlener moet (terug)betalen naast het geleende geld als een soort ‘vergoeding’ voor het lenen. De Rijksoverheid beslist elk jaar wat de maximale rente is. Voor 2024 is het maximale rentepercentage 15%. Verder is bepaald dat een redelijke rente maximaal 25% hoger of lager is dan de rente die marktconform is.

Wat is een marktconforme rente?

Een marktconform rentepercentage is wat een bank voor een vergelijkbare lening zou vragen. Lees meer over dit onderwerp in onze blog ‘Wat is een marktconforme rente bij een geldlening?'

Kan ik een geldleningsovereenkomst zonder rente overeenkomen? (Is het mogelijk, heeft dat specifieke gevolgen voor de partijen?)

Ja, dat kan. Contractueel ben je daar vrij in. Het is wel zo dat dit fiscale gevolgen kan hebben. Het kan zijn dat de lening niet als marktconform wordt gezien en de rentebetaling als schenking kwalificeert.

Is er verschil tussen een lening voor B2B en B2C, bijvoorbeeld binnen familie- of vriendenkring?

B2B is de relatie tussen partijen vaak anders dan B2C. Bij B2C overeenkomsten is er vaak een sterke vertrouwensrelatie tussen partijen. Dat heeft invloed op de afspraken tussen partijen. Het behalen van winst op de lening kan in die gevallen bijvoorbeeld minder een rol spelen. De rente wordt dan lager vastgesteld dan gebruikelijk en de aflossingsmogelijkheden versoepeld.

Waarom heb ik geen extra zekerheden nodig?

Op onze geldleningsovereenkomst zijn de normale wettelijke regels rondom de terugbetaling van een lening van toepassing. Over het algemeen is deze geldleningsovereenkomst voldoende om jouw zaken rondom een lening goed te regelen. De afspraken staan met deze overeenkomst helder op papier en zullen voor beide partijen de benodigde duidelijkheid verschaffen. Dé basis voor een goede en langdurige relatie. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze blog.

Is geheimhouding nodig bij de geldleningsovereenkomst?

Dit hangt af van de persoonlijke situatie van beide partijen. Een geheimhoudingsbeding opnemen in je geldleningsovereenkomst is niet verplicht. In deze blog vind je een aantal voorbeelden waarin het geheimhoudingsbeding wel extra belangrijk kan zijn.

Waarom zou ik een geldleningsovereenkomst zelf opstellen op SmartAgreements?

Omdat ervaren advocaten achter de inhoud van het geldleningsovereenkomst zitten. Al hun jaren ervaringen voor andere klanten zijn samengevoegd en interactief gemaakt in deze geldleningsovereenkomst. Door de kennis van de advocaten te bundelen met de slimme software van SmartAgreements kan jij je overeenkomst maken wanneer je wil én met een premium randje.

Meer

Word ook partner van SmartAgreements!

Bij SmartAgreements zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om ondernemers te helpen. Zie jij kansen voor een samenwerking? We zijn benieuwd wat je voor ogen hebt. Neem contact met ons op!

Snel en makkelijk!

"Het creëren van een juridisch document is makkelijk en snel gedaan! Binnen 2 klikken kon ik al de juiste documenten voor mijn bedrijf vinden!"

- Bjorn Waaijer, SportIT

Een lening is een geldbedrag dat door een partij wordt verstrekt aan een andere partij op voorwaarde dat het later terug wordt betaald.

Lees meer
Verberg

Bedankt!