Layer 1
Wat is een marktconforme rente bij een geldlening?


Wil je geld lenen van een ander bedrijf, of van een familielid of vriend? Wanneer jullie het gaan hebben over het rentepercentage van deze lening is het belangrijk dat deze rente marktconform is. Maar, hoe weet je wat een marktconforme rente is?

“Geld lenen kost geld.” Die waarschuwing ken je vast van de reclames op tv. Dat komt omdat een lening altijd wordt aangegaan met rente. Rente is het extra bedrag dat geldlener moet (terug)betalen naast het geleende geld. Vaak wordt dit uitgedrukt als een percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag.

Een simpel voorbeeld van een rentepercentage: Stel dat je €100 uitleent met 5% rente, dan krijg je aan het einde van de rit niet alleen die €100 terug, maar ook nog eens €5 extra. De rente die wordt betaald is eigenlijk een soort ‘vergoeding’ voor het tijdelijk mogen gebruiken van het geleende geld. Hoe je de juiste rente bepaalt bij een onderhandse lening (tussen particulieren zoals familie of vrienden), bespreken we in onze blog over dit onderwerp. Daar kun je lezen wat de onder- en bovengrens is wanneer je wil afwijken van de marktconforme rente. Maar, wat houdt die marktconforme rente eigenlijk in? Dat leggen we uit!

Wat is een marktconforme rente?
Als je geld wil lenen, dan kan dat natuurlijk ook van een bank of een andere financiële instelling die deze dienst aanbiedt. Deze instellingen zijn gehouden aan verschillende regels, ook wat betreft de rente. Kies je ervoor om te lenen van familie, een kennis of een bedrijf waarbij je samen een leningsovereenkomst opstelt, dan kijk je dus of de rente die je afspreekt in overeenstemming is met wat bijvoorbeeld een bank zou vragen. Een marktconforme rente is dus een rentepercentage dat past bij de huidige rentetarieven voor soortgelijke leningen op de open markt. Dit is belangrijk en voorkomt dat je als geldlener een onredelijk voordeel of nadeel hebt in vergelijking met anderen.

Verschillende factoren bepalen wat marktconform is
Wat is de looptijd van de lening? Is het een lening met een hoog of laag risico dat de geldlener de lening niet kan terugbetalen? Wat zijn de algemene economische omstandigheden? Dit zijn factoren die bepalen wat een marktconforme rente voor een geldlening is. De rente moet redelijk en realistisch zijn, zowel voor degene die geld uitleent als voor degene die het geld leent.

Of we concrete percentages kunnen noemen?
Omdat het van verschillende factoren afhangt, is er een niet een vast rentepercentage te noemen wat in alle gevallen marktconform is. Er zijn wel richtlijnen die je (soms met een beetje onderzoek en rekenwerk) op weg helpen. Allereerst is het goed om te weten dat de Rijksoverheid elk jaar beslist wat de maximaal toegestane rente is. Voor 2024 is het maximale rentepercentage 15%. Verder is in de rechtspraak bepaald dat een redelijke rente maximaal 25% hoger of lager is dan de rente die een bank zou vragen. Een rekenvoorbeeld: Stel dat een bank 7% rente zou vragen op een lening. Een redelijke rente als je geld gaat lenen van vrienden of familie is dan tussen de 5,25% en 8,75%.

Zodra je dus weet wat een bank zou vragen voor een vergelijkbare lening, kun je samen met de andere partij een rente afspreken die marktconform is.

Klaar om aan de slag te gaan met die leningsovereenkomst? Met SmartAgreements maak je eenvoudig een overeenkomst voor een zakelijke lening en voor een onderhandse lening.

Gerelateerde artikelen

Wil je geld lenen van een ander bedrijf, of van een familielid of vriend? Wanneer jullie het gaan hebben over het rentepercentage van deze lening is het belangrijk dat deze rente marktconform is. Maar, hoe weet je wat een marktconforme rente is?

Lees meer
Verberg

Bedankt!